Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 221 – 12. november 2003 – side 9

Film

Bloody Sunday! Staten – morder i uniform

Jan Hoby

Den 30. januar 1972 åbnede soldater fra de Britiske Faldskærmstroppers 1st regiment dødelig ild mod ubevæbnede og fredelige demonstranter i alle aldre.

Stedet var Bogside, Derry, Irland, 14 blev myrdet og 13 hårdt såret. Demonstrationen var organiseret for at protestere mod den britiske regerings masseinternering af katolikkerne. En masseinternering som blev introduceret af den britiske regering d. 9. august 1971.

Den britiske regerings udpegede “undersøgelseskomite” The Widgery Tribunal frifandt hele regimentet for deres mord på 14 børn, unge og gamle.

Det er denne søndag der skulle udvikle sig til den frygteligste dag i Nordirlands historie. Det er denne dag der danner baggrund for rockgruppen U2's ‚Sunday Bloody Sunday' fra 1983. Men det er instruktøren Paul Greengrass, der gør massakren i Bogside til en af de mest smertefulde og intense filmop-levelser nogensinde! Et stykke politisk dokumentarisme der i sin objektivitet, sin præcision og lag på lag viser facetter og nuancere, som ikke er set siden Ken Loach’s fantastiske film “Land and Freedom”.

“Hovedpersonen” er demonstrationen og de centrale organisatorer. Vi følger primært den protestantiske borgerrettighedsforkæmper Ivan Cooper, mens Irlands meste kendte revolutionære socialister Eamonn McCann og Bernadette Devlin desværre kun fremtræder som “ordløse” ledere.

Tragedie

Bloody Sunday gik over i historiebøgerne som et politisk drama. Men det var en tragedie, der gik ud over rigtige mennesker og endte i rigtige menneskers død. Filmen river dig med i gråd, i vrede, i smerte og kamp.

Bloody Sunday er en universel film om almindelige menneskers kamp for et værdigt liv. Men også en påmindelse om at skal alle have et værdigt og godt liv – kræver det et grundlæggende brud med den verden vi kender. Til tonerne af U2 slutter filmen, mens rulleteksterne fortæller om de manglende politiske og juridiske konsekvenser.

Som skæbnens ironi forsøger den britiske stat nu at få Martin McGuiness, medlem af det irske parlament for Sinn Fein, fængslet for ikke at ville angive sine kammerater fra IRA, som var sammen med ham under Bloody Sunday i 1972.

“Er jeg den eneste person, der skal i fængsel, som resultat af 14 myrdede og 13 sårede mennesker under Bloody Sunday?”spørger han.

 

Flere artikler fra nr. 221

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Nordirland

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1273 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside