Socialistisk Arbejderavis
Nr. 221 – 12. november 2003 – side 11
Interview
“Vi kæmper for fred, demokrati og lighed for alle i Tyrkiet”
Socialistisk Arbejderavis har snakket med Zeki, der er kurder fra Tyrkiet og bosat i København.
“Jeg kom til Danmark i 1992 fordi mit liv og min fremtid ikke var sikker i Tyrkiet. Jeg var militærnægter, aktiv på universitetet og medlem af kurdiske grupper.”
“Jeg er i dag gift og har to små børn. Så er jeg i gang med at uddanne mig til socialpædagog. Jeg tror på en fremtid for mig her i landet. Jeg har også været aktiv i den kurdiske forening her i Odense. Vores lokaler er nu sparet væk, så vi har ikke noget samlingssted mere. Men vi er alle med i Fey-Kurd, sammenslutningen af kurdiske foreninger.”
Hvordan er situationen for kurderne i Tyrkiet nu?
“Kurderne har nu vundet retten til at tale kurdisk, lave egne skoler osv. Men det er ikke nemt, for dagliglivet i Kurdistan er stadig kontrolleret af en speciel halvmilitær politistyrke, som er bemandet med folk fra MIHP (et fascistisk parti). Siden 1999 har det kurdiske parti DEHAP (kongressen for frihed og demokrati i Kurdistan) erklæret en ensidig våbenhvile og trukket sine frihedskæmpere tilbage til Folkeforsvarsområderne. Senest har DEHAP fremlagt en køreplan for fred og demokrati inden for Tyrkiets nuværende grænser.”
Læs mere om det på www.kurder.dk.
Tyrkiet har sagt ja til at sende tropper til Irak, vil det ske?
“Modstanden mod krigen er meget stor i Tyrkiet. I starten af november strejkede alle læger i Tyrkiet. De demonstrerede og krævede både bedre løn og arbejdsforhold men sagde også nej til krigen.
Den tyrkiske regering har sagt ja, fordi USA vil give dem et lån på 8 mia. dollars, og fordi tyrkiske soldater i Irak betyder, at Tyrkiet kan bestemme mere i området. F.eks. mener Tyrkiet ikke at de irakiske kurdere skal have mere autonomi og flere rettigheder, for det vil være det samme som at give os – kurderne i Tyrkiet – ret. Men de irakiske kurdere vil heller ikke have den tyrkiske hær ind og efter at det er blevet klart, at den tyrkiske hær var tiltænkt det mest farlige område omkring Bagdad og Tikrit, så er der opstået mange problemer i forhandlingerne med USA.
Jeg håber på fred og demokrati for irakerne. Men Irak er blevet et hængedynd for USA – jo mere de bevæger sig jo længere synker de ned. USA kan ikke skabe fred og demokrati med militær magt. De vil skabe kaos og mere fattigdom, ligesom det skete i Vietnam og Afghanistan.”
Efter at dette interview blev lavet, meddelte Tyrkiet, at de ikke vil sende soldater til Irak. Det er uden tvivl en sejr til den stærke antikrigsbevægelse i Tyrkiet.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe