Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 4

Ny hån mod Thulefangere

Peter Iversen

For 50 år siden i 1953 blev 132 grønlandske fangere fordrevet med 4 dages varsel fra deres hjem i Uummannaq, Thule. De blev tvangsflyttet 140 km i nordpå, hvor de så måtte starte helt forfra i et område, hvor jagt- og fangstbetingelserne var langt dårligere.

Årsagen til tvangsforflytningen var, at den danske stat skulle bruge thulefangernes område, så det amerikanske militær kunne etablere sig med den store Thule-base.

Sølle erstatning

De fordrevne Thule-fangere og deres efterkommere har i årevis kørt sag mod den danske stat for den uret, de blev udsat for. Den danske stat, med skiftende regeringer, har lagt forhindringer for Thule-fangerne, så sagen blev trukket ud.

I 1999 fik fangerne langt om længe tilkendt en beskeden erstatning i landsretten på sølle 1,7 millioner kr. Fangernes krav var på 235 millioner kr. for tab af fangst- og jagtrettighederne.

Højesteret dømte fredag d. 28. november til fordel for den danske statsmagt og stadfæstede landsrettens beskedne erstatning.

Thule-fangerne vil nu gå til den europæiske menneskerettigheds domstol i håb om der at møde større retfærdighed end i kolonimagtens højesteret.

Læs mere om sagen på: www.fredsakademiet.dk

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 2257 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside