Socialistisk Arbejderavis
Nr. 222 – 3. december 2003 – side 4
Økonomi for Antikapitalister
Lige ned i mælkepungen
Jakob Nerup
Når du drikker et glas mælk, spiser ost eller napper en portion yoghurt så forgyldes Arla. I Danmark betaler vi overpriser for mælkeprodukter. Ja faktisk mere end dobbelt så meget som i New Zealand. Men så kan Arla også skaffe sig et overskud på næsten 1,2 milliarder kr. Det bruges til at blive Europas største mælkeproducent.
Arla, den multinationale mælkegigant er, formelt set, et andelsforetagende med mere end 13.000 andelshavere. Men det er ikke den lune landmand som klør koen bag øret og kærligt tapper mælken i jungen.
Nej tværtimod, så er mælkeproduktionen i dag gennemmekaniseret.
Samtidig bliver koncentrationen af mange køer på stadig færre hænder stærkere og stærkere. Alene sidste år faldt antallet af andelshavere med 10,3 % i Danmark.
Hver femte mælkeproducent har mere end 100 køer og de producerer 43 % af den samlede mælkeproduktion. Derfor modtager de også 43 % af Arlas overskud.
I lighed med det øvrige landbrug, f.eks. svineproducenterne i Danish Crown, så er monopolet ikke kun med til at forhøje priserne, men også medvirkende til en stadig større koncentration af produktion og kapital, fordi fordelen ved stordrift er at der spares på administration, finansiering, transport og mandskab. Men overskuddet hjælpes på vej af EU’s landbrugsstøtte.
Rige køer
Danske forbrugere betaler, ifølge forbrugerrådet, årligt 7.500 kr. i landbrugsstøtte, heraf mere end halvdelen som EU-tilskud. Det bruges til at opretholde EU’s mindstepriser og mælkekvoter. Hver EU-ko får i dag 2,2 $ i støtte om dagen. Det er mere end hvad halvdelen af verdens befolkning må leve af.
EU’s samlede støtte til mælkeproduktion på 18 milliarder kroner er 90 gange så stor som de gennemsnitlige udgifter til uddannelse pr. indbygger i verdens mindst udviklede lande.
Det er ikke bare grotesk at vi betaler for EU tilskuddet til landmændene. Det har frygtelige konsekvenser for landmænd i den 3. verden.
Danske mælkeproducenter modtager 5.600 kr. i eksportstøtte pr. tons mælkepulver. Det eksporteres til fattige lande, hvor mælkepulveret sælges meget billigt.
F.eks. i Jamaica, hvor lokale mælkeproducenter må hælde flere hundredetusinder af liter mælk ud i kloakken, og efter nogen tid må give op og leve for mindre om dagen end støtten til den danske ko.
Bare for at landmændene kan hælde mere klingende mønt i mælkepungen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe