Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 5

Krigen mod terror

Øje for øje gør verden blind

Anders Schou

Som antikrigsbevægelsen forudsagde, har Vestens krige i Afghanistan og Irak skabt mere – ikke mindre – terror, og reaktionen er uundgåelig.

Der er ingen præcise tal for, hvor mange civile liv krigene og de fortsatte besættelser af de to lande har kostet. Men alle uafhængige iagttagere anslår, at tabet af civile menneskeliv i begge tilfælde – hver for sig – har været langt større end ved angrebene på World Trade Center.

Og også før 11. september var vestlige magthavere ansvarlige for drab på langt flere uskyldige end nogen terrorgrupper har været. FN anslår, at ti års sanktioner mod Irak kostede en million mennesker livet, heraf var 500.000 børn under fem år.

Samtidig støtter Vesten Israels undertrykkelse af palæstinenserne, og forskellige mellemøstlige diktaturer, som det saudiske kongehus, er Vestens allierede, ligesom Saddam Hussein var det indtil 1991.

Den terror som vestlige magthavere direkte eller per stedfortræder udsætter de mellemøstlige befolkninger for skaber en naturlig frustration og desperation.

Terror, som bomberne i Istanbul, er derfor et svar på væsentligt større terrorhand-linger begået af vestlige magthavere – men det er et forkert svar. Undertrykkelsen i Mellemøsten bliver ikke mindre, fordi britiske magtsymboler og tilfældige forbipasserende i Istanbul bliver sprunget i luften. Samtidig flytter terrorhandlinger fokus væk fra den modstand, som faktisk kan udfordre magthaverne. Bomberne i Istanbul sprang samme dag som flere hundrede tusinde mennesker demonstrerede mod Bush i London, og terroren betød at den massive protest fik mindre opmærksomhed, end den ellers ville have fået.

Udover krig har de vestlige magthaveres svar på terrortruslen været mere kontrol med deres egne befolkninger og en kriminalisering af politiske aktiviteter, som tidligere var lovlige.

Men bomberne i Tyrkiet viser, at heller ikke den form for undertrykkelse forhindrer terror. Tyrkiet er nemlig et dybt autoritært system, hvor mistænkte kan tilbageholdes uden dom, og hvor tortur er hverdagskost.

Risikoen for terror bliver derimod mindre, hvis vrede og desperate mennesker i Mellemøsten oplever et effektivt alternativ til terror.

Derfor bliver terrortruslen mindre, hvis det lykkes for almindelige mennesker i Vesten at tvinge magthaverne til at trække deres hære ud af Afghanistan og Irak.

Og hvis flere og flere stiller sig på de undertryktes side i kampen mod de vestlige magthavere og deres lokale venner.

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Krigen mod terror 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1554 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside