Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 9

Debatbog: “Irak – er freden brudt ud?”

Irak-krig til debat

Filip Nicolaisen

Debatbog: Forlaget Klim og “Nej til Krig” udgiver i december bogen “Irak – er freden brudt ud?”.

“Irak – er freden brudt ud?”

“Irak – er freden brudt ud?”, Mikael Hertoft (red.) 260 sider, Forlaget Klim Kan købes på www.modstand.org

Bogen kan nemmest beskrives som et patchwork-tæppe, med bidrag fra forfattere, digtere og musikere, der viderebringer en myriade af informationer og argumenter om baggrunden for krigen imod Irak. Ikke mindre end 18 forskellige tekster, med mange forskellige indfaldsvinkler er det blevet til.

Hvorfor krigen?

Men hvad var det, der fik den vestlige verden, med USA og England i spidsen til at starte deres ulovlige invasion af Irak? Her kommer bogen med nogle bud, der stikker en del dybere, end at det kun skulle være på grund af Iraks store koncentration af oliereserver. Mikael Hertoft og Mads Laursen beskriver sammenhængen mellem den katastrofale nedtur i USA’s økonomi og krigen mod Irak.

Også baggrunden for den danske regerings beslutning for at deltage i krigen kommer i søgelyset. Det er næppe nogen hemmelighed, at Anders Fogh valgte at gå i krig, på trods af en massiv modstand i befolkningen. Mere nedtysset er Mærsk McKinney Møllers direkte involvering i krigen. Jakob Nerup beskriver hvordan Mærsk tjener kæmpesummer på at hjælpe amerikanerne med at fragte diverse materiel for den amerikanske hær. Dette startede allerede på et tidspunkt, hvor den danske regering endnu ikke var gået i krig. Nerup beskriver også, hvordan Fogh havde tid til et ‘hemmeligt’ møde med danske og amerikanske erhvervsledere under sit besøg hos præsident Bush. Dette møde skulle bygge bro mellem erhvervslivet og den amerikanske regering, så Danmark ikke ville blive forbigået, når kontrakterne om Iraks opbygning skulle finde sted.

Det er altså mere et spørgsmål om hvordan erhvervslivet kan score nogle fede kontrakter, end en egentlig krig mod terrorismen.

Irak i dag

Vi har hørt meget om hvordan irakerne har opfattet ‘befrielsen’ gennem TV, aviserne og radioen. Men det er en anden historie bogens forfattere kommer med.

Der er bl.a. et interview med Khaled Bayomi som har været fredsvagt i Irak. Og Annelise Ebbe beskriver hvordan rettighederne for kvinderne i Irak er blevet forværret siden Saddams nederlag. Før i tiden kunne kvinderne føle sig trygge når de færdedes på gaderne. Nu er situationen en helt anden. Der rapporters om daglige bortførelser af kvinder og unge piger. Disse udsættes for vold, voldtægt m.v.. Når de endelig slipper fri – det kan være efter flere ugers frihedsberøvelse – er der ingen garanti for de bliver taget alvorligt i deres anmeldelse af forbrydelsen. De udenlandske styrker og den nylig oprettede irakiske politistyrke interesserer sig mere for ‘forbrydelser’ mod koalitionsstyrkerne, end mod det folk de har lovet demokrati og fred.

Skal man nævne en kritik af bogen, må det være at der ikke er sat ret meget plads af til en beskrivelse og analyse af den massive modstand der var imod krigen – både i Danmark og internationalt. Den danske antikrigsbevægelse deltog – sammen med millioner af mennesker verden over – i en global bevægelse imod krigen. En bevægelse der var ved at tilte Bush og hans allieredes krigsplaner. Denne bevægelse kunne godt fortjene lidt mere omtale i et ellers så omfattende værk.

Men ellers er bogen fyldt med mange faktuelle informationer, som den købte presse aldrig kunne finde på at videregive. Så, hvis du gerne vil vide mere om den egentlige årsag til krigen, så skylder du dig selv at købe bogen. Og vi kan kun håbe på, der kommer flere af samme slags bøger på dansk.

Svaret på bogens titel, må være, at godt nok er Saddam Hussein ikke længere ved magten i Irak, men freden er langt fra blevet en realitet. Nærmest tvært imod, oplever irakerne en mere utryg og kompliceret hverdag, med fortsatte overgreb fo-retaget af koalitionsstyrkerne.

Billedtekst:
Modstanden mod Irak-krigen var stor i Danmark. Her fra demonstrationen i København d. 15. februar.

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Filip Nicolaisen

Siden er vist 2301 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside