Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 2

Det mener vi

2003: Et vendepunkt

2003 var et vendepunkt, protesterne mod krigen og mod Anders Foghs klassepolitik, nåede hidtil usete dimensioner.

Begivenheder i 2003 sætter store forventninger for det nye år. 2004 kan blive året hvor et politisk alternativ får muligheden for at vokse frem. Et alternativ der tager udgangspunkt i ønsket om en anden verden. Et alternativ der er fri for tidligere tiders stalinistiske nationalisme.

Antikrigsbevægelsen og erfaringerne fra Danmarks Sociale Forum tegner konturerne til noget stort. I uddannelsesorganisationerne er man ligeledes kommet et skridt ud over de gamle ideer om at man kun kan forholde sig til uddannelsespolitik, til at man nu også kan se verden i en bredere sammenhæng – det er et stort spring i den rigtige retning for den danske elev- og studenterbevægelse.

Der er sket meget, men elev- og studenterbevægelsen mangler at tage det afgørende skridt, nemlig at rette skytset direkte mod regeringen og deltage aktivt i kampen mod Fogh. Konkret kunne det betyde aktiv deltagelse i mobiliseringen til den internationale protestdag 20. marts og opbygning af Danmarks Sociale Forum. I udgangspunktet stå fagbevægelsen i samme situation som elev- og studenterbevægelsen. Vi ser i øjeblikket et opbrud fagbevægelsen som sammen med elev- og studenterbevægelsen er vigtige brikker i opbygningen af et alternativ til regeringen.

Men hvor er alternativet – hvis man ser på hvad Enhedslisten og SF laver, kunne man få den ide at alternativet lå i folketingets korridorer. Begge partier har dog ikke formået at vise sig som en slagkraftig opposition til regeringen og Dansk Folkeparti.

Derfor skal der herfra lyde en opfordring til alle kræfter i SF og enhedslisten til at være med der hvor alternativet spirer og ideerne udvikles. En opfordring i at deltage aktivt i opbygningen af alternativer til det eksisterende samfund og regeringens politik – sammen med de tusindvis af andre aktivister antikrigsbevægelsen, i Nej til krig, i Danmarks og Europa’s Sociale Fora. Det er de steder hvor ideer og alternativer udvikles ikke i folketinget. Det er her vi sammen kan udfordre Fogh og hans halehæng.

Derudover er det vigtigt at folketingspolitikerne går forrest i demonstrationerne, at de i interviews aktivt argumentere og fortæller om begivenheder uden for folketingets tykke mure. Eksempelvis kunne ville det være en stor hjælp hvis kendte politikere fra venstrefløjen sad i Nej til krig’s koordinationsgruppe og var et ansigt udadtil eller deltog i Bevar Christiania-arbejdet, med at opbygge modstanden mod regeringens planer om en normalisering og ikke bare afvente konkrete initiativer fra regeringen.

Helt konkret er det oplagt at starte ud ved den faglige konference i Århus den 17 januar, ved opstarten omkring Danmarks Sociale Forum den 27 januar, og sidst men ikke mindste: mobiliseringen til den internationale protestdag mod besættelsen af Irak og Palæstina den 20 marts.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2389 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside