Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 3

Liberalismen i defensiven

Poul Erik Kristensen

Sådan virker det ovenpå Foghs indholdsløse nytårstale. Selv om statsministerens tale er skrevet af Christopher Arzrouni, erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri, og medlem af den stærkt højreliberale sammenslutning Libertas, så er talen uden brod.

Fogh tør ikke gå offensivt til angreb på efterløn eller SU, fordi det er et sikkert valgnederlag. Og DI vil hellere have Fogh og Dansk Folkeparti i regering end Socialdemokraterne støttet af SF og de Radikale.

Ifølge Fogh ligger det økonomiske opsving lige omkring hjørnet og arbejdsløsheden falde. Hvor optimismen kommer fra er ikke godt at vide – selv om den ligger helt i tråd med de spådomme magteliten i hele Vesten kommer med i øjeblikket. Virkeligheden er imidlertid præget af minusvækst, et stigende antal konkurser og flere arbejdsløse.

I samme åndedrag kunne vores lokale statsmand konstatere, at klasseforskellene i Danmark er væk. Det hænger igen meget dårligt sammen med virkeligheden. En undersøgelse fra Red Barnet, “Børnefattigdom i danske kommuner 1984 – 2001”, viste i efteråret 2003, at 17,3 % eller knap 200.000 børn på et tidspunkt i 2001 var berørt af fattigdom.

Og det er blevet værre

I 1984 levede 44,3 % af indvandrerbørn og 30,2 % af efterkommere af flygtninge- indvandrere i fattigdom. I 2001 var tallene steget til henholdsvis 66,6 % og 59,0%. Tallene for børn af dansk oprindelse, der levede i fattigdom, var i det samme tidsrum faldet fra 14,9% til 12,7 % De yngste børn (0 – 3 årige) er i størst risiko for at blive ramt af fattigdom. Fattigdomsrisikoen er størst blandt de helt små børn. I 2001 lever 22,7 % af de 0-årige i familier med fattigdom og 12,5 % af de 17-årige i fattigdom.

Samtidig viser diverse rapporter fra f.eks. Socialforskningsinstituttet, at de rigeste 30% af befolkningen siden 1985 har forøget deres formue fra 41,5 pct. til 53,7 pct. af den samlede formue. Tilsvarende er de fattigste 30% faldet fra 25,% pct. til 12,6%. De rigeste 10% har øget deres formueandel fra 20,8% i 1995 til 26,2% i 2001. Og den rigeste tiendedel tjener 26,0% af alle indkomster og ejer 79,8 % af al formue. Omvendt tjener den fattigste tiendedel blot 1,7 % af alle indkomster og har en gæld på 18 % af formuen.

Så meget for Fogh’s klasseløse Danmark og hjælpen til børnefamilierne.

Nytårstalen var helt uden bud – men dagen efter var Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, klar med et bud, som skulle løse problemerne. Længere åbningstid til daginstitutioner og butikker. Intet om de høje priser for at få passet sine børn, intet om besparelserne i daginstitutioner og skoler, intet om jag og stress på arbejdet som er et problem for børnefamilier.

Syndebukke med farve

Nytårstalens syndebukke er indvandrerne, og særligt de som lever i bolig-ghettoer – altså, de boligområder, hvor der bor mange flygtninge og indvandrere. Men endnu engang stiller Fogh tingene på hovedet. En stor undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet fra foråret 2003 viser, at der stort set ingen ghettoer findes i Danmark.

Men det er klart, at med den skæve fordeling af boliger i Danmark, så vil der bo mange flygtninge og indvandrere i store boligområder som Gellerupparken I Århus, Mjølnerparken i København og Vollsmose i Odense – ligesom der bor mange danske førtidspensionister, kontant-hjælpsmodtagere m.v. – simpelthen fordi de ikke har råd til at bo andre steder!

Og at folk bor sammen med andre af nogenlunde samme baggrund, er der ikke noget overraskende i. Se blot på kommunerne nord for København, Skåde Bakker i Århus – hver større by sin ghetto af rige. Her vokser børn op i beskyttede områder, hvor der er penge nok til ordentlige kommuneskoler og privatskoler, som selvfølgelig er domineret af de selv samme velstillede børns sfære af rigdom og magt.

Statsministeren taler på vegne af den minoritet af velstillede som i deres egoisme ikke levner plads til os andre. Lad os give dem svar på tiltale.

Billedtekst:
Christopher Arzrouni – statsminister?

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Venstre

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2341 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside