Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 4

Interview med Suher Othman

Forsvar retten til at bære hijab

Jan Hoby

Mellem 700-900 muslimer og andre danskere demonstrerede mod Dansk Folkepartis forslag om at forbyde religiøse symboler i det offentlige rum. Et forslag som har sit sigte på muslimske kvinder, men dækker sig ind under et forsvar for den sekulære stat.

Jan Hoby har interviewet Suher Othman, en af talerne på demonstrationen og aktiv i Unge mod Uretfærdige Udlændingelove, om kampen mod dette angreb på demokratiet.

Suher Othman

Suher Othman

Hvad skal vi gøre hvis politikerne kommer igennem med et tørklædeforbud?

Jeg tror ikke de vedtager en lov der forbyder tørklæder, for hvis de skal forbyde tørklæder skal de også forbyde alle former for religiøse symboler.

Hvordan synes du vi skal forhindre at de gør det?

Det at manifestere sig og få mange mennesker i befolkningen med til at kæmpe for at kvinder kan gå med tørklæde eller det de har lyst til. Og bære deres tørklæde hvorend de vil; på arbejdsmarkedet og i det offentlige rum. Man skal have lov til at være anderledes, for vi skal ikke alle sammen være et produkt af regeringens planer om “hvad-ved-jeg”. Der skal være plads til mangfoldighed!

Hvordan vil I konkret sørge for at der er andre end kun muslimer der er en del af denne kamp? Hvordan sikrer vi at mange andre end muslimer kæmper jeres kamp for at forsvare jeres demokratiske rettigheder?

Det at vi ikke kun fokuserer på tørklædet, men også på hvis man bærer en turban, en kalot, et kors eller andre symboler eller bare ser lidt anderledes ud end andre mennesker, så vil man kunne blive ramt af et forbud! Det er det vi skal vi tage fat i og kæmpe ud fra.

Ser du den franske og danske debat om at forbyde tørklæder som en del af kampen mod Islam og Islamofobien og “Krigen mod terror”?

Ja, det tror jeg desværre! Allerhelst ville jeg sige at disse spørgsmål ikke har noget med Islam at gøre. Men jeg ved godt at det i bund og grund har med Islam at gøre, – at Islam er det nye fjendebillede. Men jeg og andre muslimer er jo ikke anderledes end andre danskere blot fordi vi går med tørklæde.

Vil I opfordre til at bruge jeres demokratiske ret til civil ulydighed, hvis vi ikke kan få forhindret et tørklædeforbud?

Det tror jeg vi vil gøre, – det må vi gøre! Men så langt har jeg ikke taget stilling, fordi jeg ikke tror de får held til at vedtage forbudet.

Men regeringen og Dansk Folkeparti har gennemført rimeligt heftige diskriminationer af indvandrere og flygtninge. Hvorfor skulle de ikke forsøge at gennemføre et tørklædeforbud?

Jeg håber bare den danske befolkning får øjnene op for det og skifter denne regeringen ud! For jeg tror ikke kun det er med udlændige-spørgsmålet at vi er trætte af regeringen. Der er så mange andre områder som plejeområdet, hospitalsområdet – ja det hele! Der er mange ting som mange er trætte af, – med den her regering. De har lovet og lovet og vi har ikke fået noget ud af det. Vi har ét fælles udgangspunkt og det er at vi er imod regeringen og det uanset om du er muslim, jøde eller ateist, ung eller gammel, mand eller kvinde.

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Muslim-hetz

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 6233 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside