Socialistisk Arbejderavis
Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 4
Erhvervslivets universitet
Jakob Nerup
Blækket er ikke tørt på universitetsreformen før nye angreb sættes ind. Fogh-reform gør universiteterne til selvejende institutioner, hvor en udpeget bestyrelse af erhvervsfolk skal bestemme.
Videnskabsminister Helge Sander har nedsat et udvalg som skal komme med “anbefalinger for god universitetsledelse i Danmark”.
Udvalgets anbefalinger er grum læsning, hvis man er demokrat, ønsker kritisk forskning eller blot er almindelig studerende eller ansat. Udvalget foreslår:
- At der kun skal være 11 i en bestyrelse, heraf 2 studerende, 1 underviser, 1 tek-adm. Tænk på, at på Københavns universitet er der 35.000 studerende, 7.000 ansatte.
- At bestyrelsens møder er lukkede. Høring af studerende og ansatte må rektor tage sig af.
- At bestyrelsen skal have fokus på strategi, effektivitet og "interessent". Det betyder specialisering, hårde krav til studieeffektivitet og forskning samt fokus på erhvervslivets ønsker.
- At universitetet skal drives som en virksomhed der har kontrakt med ministeriet. Det vil føre til markeds-gørelse og kvælning af eksperimentel og kritisk forskning. Præstationsmål vil fremelske en frabriksmentalitet, der vil kvæle åndslivet.
- At værdierne fra god ledelse hentes fra “Corporate Governance”, som i sin enkelhed siger at en bestyrelses essentielle formål er at sikre aktieejerne det mest optimale udbytte – en slags multinational moral.
Hvis der var god grund til at gå imod universitetsloven, så er der endnu mere grund til det med disse anbefalinger. Her er studerende reduceret til ligegyldige parenteser og de ansatte til styrbare robotter.
OECD, de vestlige landes samarbejdsorganisation er også kommet med nogle anbefalinger til de danske universiteter. De foreslår at universiteterne gøres til private fonde, så man kan få mere kommerciel finansiering. De siger også at de studerende skal hurtigere i gang og blive færdige på normeret tid. Det er guf for Helge Sander og erhvervslivet som samstemmende siger ja tak.
Regeringen Fogh har på vegne af det danske erhvervsliv sat sig for at universiteterne skal omdannes til specialiserede pølsefabrikker for de fleste og med en lille forkælet eliteuddannelse for de få.
I spidsen for udvalget står Lars Nørby Johansen, der er koncernchef for Group4Falck. Et multinationalt firma som driver koncentrationslejre for flygtninge i Australiens ørken, fængsler i USA, vagttjeneste i Irak og fagforeningsfjendtlighed i USA. Et andet medlem er Karin Verland, som er administrerende direktør i Pfizer Danmark. En af verdens største medicinalproducenter som lever af overprofitter på smerte og sygdom og samtidig forhindrer verdens fattige adgang til medicin.
Et tredje medlem er Mogens Munk Rasmussen, der er koncernchef i Nykredit, der tjener styrtende på rentelån i det privatiserede boligmarked i Danmark. Andre deltagere er universitetsledere med rektor for Københavns universitet, Linda Nielsen i spidsen. Hun blev valgt af sine kolleger, men har nu valgt side med regeringen og erhvervslivet.
Billedtekst:
Tyske studerende har siden december besat universiteter i protest mod privatisering.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe