Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 4

Økonomi for Antikapitalister

Elsker sin skat

Jakob Nerup

Nu er året omme og regningerne er betalt. Du har helt sikkert betalt din til den danske stats- og kommunekasse. Pligtskyldigt og uden muligheder for snyd har du som studerende, lønmodtager eller pensionist betalt din skat – den er trukket helt automatisk.

SAA artikel 22312

Så har du bidraget med din del af de næsten 400 milliarder kroner som personbeskatningen løber op i. Nu hører du sikkert til blandt de 3.630.000 mennesker (79% af befolkningen) som har en årsindtægt på under 300.000 kr. Og så har du kun del i 58% af de samlede indkomster og alligevel er du med til at betale 52% af personskatten.

I medierne fremstår det som om at hele befolkningen bliver flået i skat, men det er langt fra tilfældet. Faktisk udgør fx topskatten (betales, hvis du tjener over 285.000) kun 5% af den samlede personbeskatning. Faktisk er det kun 25% af personbeskatningen som er progressiv (stigende efter indkomst), fordi vi betaler det samme i kommune- og amtsskat.

Så ser det straks anderledes ud for det privilegerede mindretal. I Danmark er der 165.000 mennesker (svarende til 4% af befolkningen) som har en indkomst på mere end en ½ million om året. De tjener hele 13% af alle indkomster og betaler 22% af personskatten. Så noget er der blevet omfordelt.

Men i virkelighedens verden er det småpenge. For du skal huske på at de rige får de samme fradrag som dig. Og flere til. Fx var der i 2002 et samlet fradrag for kapitalindkomst på 46,6 milliarder og dem har de færreste jo del i. Samtidig kan de rige slippe med at kun halvdelen af overskuddet fra deres egen virksomhed beskattes, fordi de kan fradrage ægtefæller, renter og kapital-afkast.

En forsvindende lille del af de samlede skattebetalinger kommer fra selskabsskatter. Over de sidste 114 år er selskabsskatten faldet fra 50% til 30% i dag. Det betyder at selskabsskatten kun udgør i underkanten af 6% svarende til 38 milliarder kr. i 2002. Det tal kunne have været mindst dobbelt så stort, hvis det ikke var for de milde gaver fra Fogh og skatteministeren til fx TDC og A. P. Møller.

Den anden store kilde til statens indtægter er, afgifter som moms og forskellige afgifter på cigaretter, øl o. lign. Det udgør næsten 1/3 af skatten som staten fik ind i 2001. Og her betaler vi alle nøjagtig det samme, selvom det føles forskelligt. Når man tjener en ½ million mærker man jo ikke om smørret koster 8 eller 10 kr., men det gør vi.

Faktisk er det kun 14% af de samlede skatter og afgifter på i alt 654 milliarder kr. som er “progressive”.

Langt hovedparten af danskerne vil gerne betale skat og ønsker at den skal bruges på velfærd, fx til bevarelse af efterlønnen. Vi kunne bare ønske os noget mere lighed i skattebetaling og noget mindre jammer fra de privilegerede.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3295 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside