Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 5

Tørklædeforbud i Frankrig

Jaques Chiracs “marxistiske” politimænd

Jan Hoby

Dele af den franske venstrefløj er forvirret over spørgsmålene sekularisme, kvinderettigheder, ytrings- og religionsfrihed. Årsagen er Jacques Chirac’s planer om at gøre Frankrigs 5 millioner store muslimske samfund til syndebuk, – for magthavernes politiske falliterklæring.

Utroligt, men sandt, så har den ene af Frankrigs største “trotskistiske” organisationer Lutte Ouvriére meldt sin støtte til højrefløjens og det nazistiske le Pen parti, Front National’s planer om at forbyde politiske og religiøse symboler i det offentlige rum. Partiets primære mål er at forbyde tørklæder eller Hijab!

Forslaget er i Frankrig som i Danmark fremstillet som et forsvar for den sekulære stat og adskillelsen mellem stat og kirke – vedtaget i Frankrig 1905. En påstand som Lutte Ouvriére (LO) og PCF’s (det franske Kommunistparti) ungdomsorganisation har købt fuldt og helt. Ifølge LO skal tørklæder forbydes i  uddannelsessystemet “ikke kun ud af respekt for sekularismen, men også og især i forsvaret for kvinders rettigheder”. Lutte Ouvriére 19.december.

Tror vores franske kammerater virkelig at Chirac bekymrer sig om kvinders rettigheder eller efter 40 år i politik vil til at kæmpe for dem nu! Næppe.

Imperialistiske kvindekamp

Det er rigtigt at hijab ofte kan ses som et symbol på kvindeundertrykkelse. Men kvinder og piger må vindes til selv at ville deres egne frigørelse – som betyder retten til at bære tøj eller ikke at bære tøj, der har en undertrykkende oprindelse. De må vindes til at se det at gå med Hijab som er en ret, – og denne ret kan blive afvist lige såvel som den kan blive ønsket.

At der er ikke-muslimske kvinder, der ønsker at “befri” de muslimske kvinder fra tørklædet, er imperialistisk. De vil “befri” nogle få, for at undertrykke de mange muslimske kvinder, der ser hijab som en ret!

Revolutionære socialister forsvarer ægte sekularisme og den totale adskillelse mellem stat og kirke. Vi forsvarer alle troendes demokratiske ret til udøve deres religion, hvilke betyder retten til bære deres religiøse symboler i det offentlige rum uden restriktioner.

Billedtekst:
Protest-demo, Kbh 8/1

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-
Muslim-hetz

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2064 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside