Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 9

Musikanmeldelse: “Spain in My Hearts”

“Kæmp den gode kamp”

Jan Hoby

Det var den idealistiske appel, der gjorde, at mere end 45.000 frivillige soldater fra mere end 50 lande kom til Spanien for at kæmpe side om side med revolutionære socialister, kommunister, anarkister og fagforeningsfolk, mod General Francisco Franco og hans fascistiske tropper.

Franco havde erklæret krig mod Spaniens demokratisk valgte regering, og kastede landet ud i en blodig borgerkrig fra 1936-39. Solidariteten med Spaniens demokratiske kræfter skabte et hav af borgerkrigssange, som blev sunget af og for frihedskæmperne. Sange som fik en central plads i det boom, som den amerikanske folk og country musik oplevede i 50’ernes USA.

Men udgivelsen af “Spain in My Heart” præsenteres nye indspilninger af gamle og nye sange, som er inspireret af kampen mod fascismen og for et demokratisk og socialistisk Spanien. Sangene bliver udført af nogen af vor tids største amerikanske politiske og aktivistiske folk-sangere, som Pete Seeger, Arlo Guthrie og John McCutcheon. Spanien er repræsenteret med to af deres største folk-sangere, Eliseo Parra og Uxía.

Sangene er akustisk-baserede og mange på spansk, og det skaber en overraskende delikat mosaik. I stedet for at oversætte krigens intense og altfortærende kaos, bliver CD’en en rejse, der beskriver de underliggende aspekter af konflikten: ønsket og håbet om bedre tider – “Asturias”, “En La Plaza De Mi Pueblo”; savnet af ens elskede – “The Bantry Girls’ Lament”; krigen og de heltmodige antifascistiske frihedskæmpere bliver adresseret i sange som “Jarama Valley”, “El Quinto Regimiento”, “Taste of Ashes”, og “The Abraham Lincoln Brigade”.

Lige meget hvilket sprog sangene er formidlet på, så er heltemodet, håbet, drømmene, smerten og tabene, som soldaterne og de civile måtte føle og lide, fortolket med så stor overbevisning og indlevelse, at hvert ord formår at blive forbundet med lytteren og gjort til et personligt ejerskab.

“Spain in My Heart”, Appelseeds Recordings

Flere artikler fra nr. 223

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1094 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside