Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 224 – 4. februar 2004 – side 2

Det mener vi

Lad os give dem uro

I de kommende uger bliver meget afgjort. Hele industriområdet med 650.000 ansatte skal have ny overenskomst. Hvis den elendige aftale på industriområdet bliver stemt ned af medlemmerne og der skal konfliktes, så kan det være et vendepunkt.

Uroen på de danske arbejdspladser ulmer. På flere områder er utilfredsheden nu så stor, at folk begynder at strejke, som fx de grafiske arbejderes aktioner for 30 timer, HT-chaufførerne, de ansatte på Ålborg universitet og pædagogerne i Århus. Stemningen er vred. Folk har fået nok af nedskæringer og krav om produktivitetsstigninger. Folk vil have en større del af den enorme kage arbejdsgiverne scorer.

Uroen gælder ikke kun arbejdsgiverne. I en række forbund er ledelserne kommet under pres, fordi de tager beslutninger som er ude af trit med medlemmerne. BUPL’s gyldne håndtryk, HK’s fratagelse af de arbejdsløses rettigheder, FOA’s udsalg af strejkeretten til de Kristelige og nu CO-Metal’s knægtelse af den lokale strejkeret.

Medlemmerne reagerer ikke passivt som så mange gange tidligere. Tværtimod råber de højt og tvinger ændrede beslutninger igennem. Og at det sker på samme tid er ingen tilfældighed. Det udtrykker den nye stemning af vrede og vilje til handling. Så er det blot om det kan omsættes.

De afgørende faktorer er om vreden får retning og nogen vil gå i spidsen. Fagbevægelsens venstrefløj står overfor en afgørende test. Vil de tage ansvar for en massiv ”Stem Nej” kampagne og stille sig i spidsen for den nødvendige strejke. Hvis folk på arbejdspladserne skal tro på at et nej nytter, så skal der slagkraft i kampagnen og det skal komme fra kombinationen af gulvplan og faglige ledere som vil slås. Og forhåbentlig er det venstrefløjen.

Men det kan ikke begrænses til industrioverenskomsten. Fagbevægelsens fremtid er på spil. Vil venstrefløjen skarpt formulere de basale værdier som er fagbevægelsens grundsten: Solidaritet, strejkeret, lighed uden pamperi og demokrati. At sætte power og turbo på de værdier kan løfte de konkrete kampe videre til en fagbevægelse som for alvor kan udfordre.

Og udfordringer er der nok af. De 2 millioner arbejdere, som der er medlemmer af en fagforening i Danmark, er nøglen til at vinde de store udfordringer. Nedstemmer medlemmerne industriforliget og laver en storstrejke, så er det et kæmpe slag mod regeringen Fogh. Det vil sætte kampen om velfærden og samfundets værdier øverst på valgkampens spiseseddel. Og hvis regeringen griber ind i strejken, så kan den ende med selv at blive væltet.

I et større perspektiv kan de kommende uger ændre meget. En fagbevægelse i kamp og et opgør med bureaukraterne i toppen kan være den vitaminindsprøjtning som får venstrefløjen i omdrejninger til at udfordre Fogh og Bush. Det kan også bringe en enorm styrke ind i de sociale bevægelser.

Så der er al mulig grund til at vi alle bidrager til mest mulig uro.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 224

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2368 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside