Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 224 – 4. februar 2004 – side 4

Den racistiske sekularisme (fransk tørklædeforbud)

Jan Hoby

Den 10 februar 2004 vil det franske parlament formentlig vedtage Præsident Jacques Chirac’s racistiske forbud mod at bære hijab (tørklæde) i det offentlige rum. Et forbud som har sin oprindelse i den europæiske herskende klasses stigende islamofobi og ”krigen mod terror”. Over hele verden har muslimer protesteret over Frankrigs grundlæggende angreb på den personlige tros- og ytringsfrihed.

Over 10.000 muslimer, socialister og enkle fagforeningsfolk demonstrerede i Paris i begyndelsen af januar.

Protesterne har gjort deres indtryk og formået at splitte den herskende klasse i Frankrig og skabe uro og modstand mod den kommende vedtagelse af et total forbud af brugen af hijab og andre religiøse symboler på skoler, gymnasier, universiteter og offentlige arbejdspladser. Langt inde i Chirac’s eget parti er der parlamentsmedlemmer som enten vil være fraværende eller stemme i mod forslag om et forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum. Men på trods af modstand i regeringspartiet vil forbudet blive vedtaget. Chirac’s parti har 364 pladser af 577 i det Franske parlament og det kræver kun 288 at sikre sig et flertal.

Ansporet af Frankrigs angreb på demokratiet under dække af et forsvar for sekularismen, har Belgiens indenrigsminister Patrick Dewael forslået at indfører det sammen forbud. Men modsat store dele af den europæiske og specielt den franske venstrefløj modsætter det Belgiske Socialist parti (socialdemokraterne) sig ethvert form for forbud. Det belgiske Socialist Parti er en del af koalitionsregeringen i Belgien.

Forbudet af Hijab og andre religiøse symboler vil først og fremmeste rammer muslimske kvinder og deres muligheder for at få uddannelse og arbejde. Chirac og andre politikeres ønske om at forbyde muslimers ret til selvbestemmelse udstiller liberalismens krise. At liberalismens ikke står for tolerance og respekt for mangfoldighed, – er noget Frankrigs og resten af Europas muslimer kan skrive under på. Liberalisterne har vist sig at bruge hele statsmagten til at demonstrere sit ideologiske og politiske herredømme. Som stalinismen har liberalismen vist sig at være en dialog mellem døve, – hvor sekularisme betyder racisme.

Billede:
Det franske tørklædeforbud har skabt massive protester, billedet er fra København.

Flere artikler fra nr. 224

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2265 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside