Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 224 – 4. februar 2004 – side 9

Økonomi for Antikapitalister

Fyret for en dollar

Jakob Nerup

Danske aviser og medier er fyldt med overskrifter som “Dollarfald koster 74.000 danske arbejdspladser” og “Dollartab koster danske eksporttab på 50 milliarder kroner”.

En eksplosiv vækst i arbejdsløsheden på 35.000 i 2003 og mange tusinde i januar 2004 har ifølge selv samme eksperter og medier fundet sin forklaring: den amerikanske dollar fald med 30 % ift. Euro’en. For 2 år siden kostede en dollar 8,50 kr., mens den i dag er faldet til 6 kr.

Men er det den rigtige forklaring?

Den danske krone og Euro’en er blevet mere værd overfor dollaren, fordi det amerikanske budget-underskud vokser som konsekvens af skattelettelser til de rige og eksplosive militær-udgifter. En billigere dollar gør det i sagens natur billigere at købe amerikanske varer og dermed svækkes konkurrence-positionen, hvis varerne produceres i Europa og Danmark. Det kan ikke betvivles at nogle af fyringerne skyldes dette. Men bag overskrifterne gemmer der sig noget helt andet.

En væsentlig årsag til de mange fyringer har intet med USA eller dollaren at gøre. Den skyldes den manglende vækst i Europa, hvor mere end 80 % af al dansk eksport går hen, og her kan dollarfaldet kun forklare en lille del af stagnationen. Krisen er indlejret i den kapitalistiske konkurrence med overproduktion og manglende investeringer.

Store danske multinationale firmaer, som konkurrerer på markeder, hvor dollaren dominerer, er påvirket, men ikke kun negativt. For landbruget, med Arla, Danish Crown og Danisco i spidsen, betyder det selvfølgelig meget. Men den afgørende faktor er ikke dollaren, men de følsomme markeder i USA og Japan. Og Dansk Landbrug har fået hjælp af den nye fugleinfluenza i Asien og nye udbrud af kogalskab. Lukningen af slagteriet i Nordjylland har således intet med dollarfaldet at gøre, men handler alene om koncentration af produktionen.

En af historierne om konsekvenserne af dollarfaldet er massefyringerne på Mærsk Container i Tinglev. 90 arbejdere skal fyres og nu er der kun 270 ansatte mod 600 i 1998. Direktøren for Mærsk Containerindustri forklarer til Jyllandsposten at fyringerne skyldes både den faldende dollar og konkurrence i Kina. Men for en kynisk multinational som Mærsk er det ikke noget problem. På Mærsks containerfabrik i Kina vokser produktionen og beskæftiger 1500 mand, og den kinesiske valuta følger dollaren, så her stiger profitten. I erhvervskredse kaldes det rettidig omhu. For de fyrede i Tinglev betyder det arbejdsløshed.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 224

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3606 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside