Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 224 – 4. februar 2004 – side 11

Interview

Fyringer trukket tilbage på Basis, Aalborg Universitet

Hans Erik Madsen + Peter Kjær

Efter en måneds hektisk aktivitet trak dekanen for det samfundsvidenskabelige område fyringer af ti eksterne lektorer på basis på universitetet i Ålborg tilbage.

Socialistiske Arbejderavis har talt med Per Lunde, som var en af de ti som skulle fyres:

- Hvordan lykkedes det at få trukket fyringerne tilbage?

Det skete ikke uden at der blev lagt et pres på ledelsen. Og uden hjælp og støtte fra både studerende og vores kollegaer. I starten så det mørk ud. Ledelsen ville ikke give sig.

Så fik samling over os der skulle fyret, og gang i en række ting. Det stod klart, at der skulle ske noget. Vi fik en kreds af vores kollegaer til at støtte os. Vi fik information ud om vores situation, vi fik fat i vores tillidsfolk, og vi opstillede en alternativ lærerfordelingsplan, som udstillede det faktum, at der på den ene side er tusinder af timer i overarbejdsbanken, og samtidig lægges der op til fyringer. Men den lokale ledelse var ubøjelig. Så konflikten endte på dekanens bord.

Jeg tror to ting blev udslagsgivende for at ledelsen bøjede sig: Studenternes aktion med underskrifter, hvor ca. 250 skrev under på en protest mod fyringerne og afleveringen af underskrifterne til dekanen med pressens tilstedeværelse gav os medvind – var en fantastisk vigtig støtte. Det pressede dekanen. Hun ønskede vel ikke for meget omtale af denne sag. Det andet var at vi begyndte at få opbakning fra vores kollegaer. Diskussionerne begyndte så småt at køre på basis og ude på institutterne.

- Diskuterede i strejke for at lægge et maximalt pres på dekanen?

Ja, det gjorde vi. Og det vidste ledelsen selvfølgelig også godt. Selv om det kun er gisninger, så tror jeg at ledelsen var klar over, at hvis de ikke gav os indrømmelser så kunne situationen let udvikle sige til mere – til at eksamenen ugen efter blev ramt af strejke!

- Hvilken betydning tror du jeres kamp mod fyringer får fremover?

Jeg tror vi med den aktivitet vi satte i gang for at forhindre fyringer har genskabt troen på at det nytter noget at protestere. Og det kan blive en vigtig erfaringer fremover. For med den nye universitetsreform og dens politiske overtoner om mere marked og ledelse fra oven og nedefter, ja, så kan der blive hårdt brug for at vi ansatte er vågne, står sammen og har aktive fagforeninger.

Endelig skal det jo også med, at det at vi fik forhindret fyringer her og nu ikke er nogen varig løsning for os som deltidsansatte. Så i kampen for at vi kan blive fastansat kan der let blive brug for at trække på vores kollegaers og studenternes støtte igen, afslutter Per Lunde.

Flere artikler fra nr. 224

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 2001-2010

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen
Peter Kjær

Siden er vist 1707 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside