Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 225 – 25. februar 2004 – side 3

Den militante kant

Hvilken vej for BUPL?

Jan Hoby

Den 11. marts holder BUPL ekstraordinær kongres fordi forretningsudvalget har stillet deres mandat til rådighed p.g.a sagen med de gyldne håndtryk. Sagen har vagt vrede og frustration blandt tusindvis af medlemmer. Skandalen i BUPL er ikke kun et spørgsmål om tekniske ændringer af fratrædelsesgodtgørelser. Men først og fremmeste et spørgsmål om politisk retning!

Kimen til skandalen i BUPL finder sit ophav i højredrejning efter murens fald i 1989! Stalinismens sammenbrud medførte at de venstreorienterede ledelser i de pædagogiske organisationer kastet barnet ud med badevandet! Resultatet blev en kapitulation overfor nyliberalismens offensiv. BUPL strømliniet sin organisation efter erhvervslivets management stil og accepteret at fagforeningerne underlage sig markedets behov, – uanset at det betød forringelser af medlemmernes løn og arbejdsforhold. 15 år senere står hele det pædagogiske område i et dårligere udgangspunkt på alle de vitale områder!

Gennem de sidste år har vi set begyndelsen til noget der peger i den rigtige retning;
- Øget vilje blandt medlemmerne til at slås mod forringelserne i kommunerne. Trods lokale fagforeninger har gjort alt for at begrænse omfanget at strejkerne! – med få undtagelser.
- I nogle fagforeningerne er der sket en markant politisering, – som har presset BUPL til gøre op med de værste elementer af den nyliberale dagsorden.
- Valget af venstrefløjen i BUPL’s Forretningsudvalg i 2002.

Men uanset hvor gode venstrefløjens folk er – så er det bare ikke nok! Hvis pædagoger og medhjælper skal komme i offensiven, så skal vi sætte lid til vores egne styrke og aktivitet ude på arbejdspladserne.

Derfor er det nye medlemsnetværk for BUPL,LFS, SL og PMF som har set dagens lys, -vejen frem! Hvis vi skal forvandle fagforeningerne til kamporganisationer kræver det involvering af flertallet af vores kollegaer. Det kræver at vi organiser os i lokale og landsdækkende netværk.
- Netværk der styrke solidariteten mellem arbejdspladser i kamp.
- Netværk der kan handle sammen med og uafhængigt af fagforeningerne.
- Netværk der kan gøre strejker effektive.
- Netværk der kan sikre valg af tillidsfolk der vil slås.

Socialister mener at handling skaber forvandling mere end ord. Opbygningen af medlemsnetværk kan være med til at skabe en massebevægelse der kan gøre fagforeningerne til kamporganisationer.

Socialister på det pædagogiske område som ikke hjælper til med at opbygge dette nye netværk, forspilder chance for at forbinde sig med sine kollegaer.

Lad d. 11. marts være dagen hvor vi begynder at opbygge et nyt BUPL, – et demokratisk BUPL, et kæmpende BUPL, fra neden. Vores kammerater i toppen af BUPL må drage læren af skandalen, – vil de gøre en virkelig forskel så kan de kun gøre det sammen med medlemmerne på gulvet. Tiden er kommet til at genskabe de bedste militante traditioner i arbejderklassen, – fra top til bund.

Flere artikler i serien Den militante kant

Flere artikler fra nr. 225

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2681 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside