Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 225 – 25. februar 2004 – side 5

Washingtons klamme hånd bag Haiti’s oprør

Jan Hoby

Gennem de sidste 200 år kan Haiti se tilbage på 13 kup og 19 års amerikansk besættelse, racisme, vold og politiske undertrykkelse.

De internationale medier forsøger i øjeblikket at beskrive en standard-historie om at Haiti’s populistiske leder,den katolske præst Jean-Bertrand Aristide er blevet en korrupt autoritær leder, der støtter sig op af bevæbnede bander til at undertrykke det populære oprør.

Men i virkeligheden så er den anti-Aristide opposition som står bag oprøret en Washington domineret samling af Haitiske forretningsmænd og en ynkelig samling af tidligere venstreorienterede. Hvis de får held til at vælte Aristide, vil de forsøge at føre udviklingen tilbage til den tid hvor det var de militære officerer og paramilitære bander der styrede Haiti gennem vold og intimidering.

Mens den haitiske opposition synger den demokratiske retoriks svanesang, som vestens journalister ukritisk gengiver, udfører deres højreorienterede tilhængere en systematisk volds- kampagne mod haitiske og nu også udenlandske journalister og pro-Aristide tilhængere.

Aristide har ikke kunnet levere varen til Haitis fattige, siden han stod i spidsen for en massebevægelse der væltede militærdikaturet i 80’erne. Dermed er hans opbakning langsomt svundet ind. Som sine forgængere har Aristide beriget sig på befolkningens bekostning og støtter sig mere og mere på det lille netværk omkring Lavalas Family Party.

Haitis lille klike af kapitalister som har styret Haiti som deres egen baghave finder denne situation uholdbar. Derfor har de iklædt sig de demokratiske gevandter og forlanger Aristide væltet.

Oprøret er startet af de ekstremt højreorienterede. paramilitære styrker. Og deres håb er at Aristides opbakning i befolkningen er så reduceret at de kan tage magten hurtigt. Men noget tyder på de har forregnet sig. Den 15 februar formåede befolkningen i Port-au-Prince at forhindre oppositionen i at gennemfører et protestmøde. Selvom Aristide ikke mere kan styre begivenhederne, så tyder meget på at Haitis fattige har forstået at oppositionens oprør kun vil bringe de højreorienterede bødler tilbage til magten.

Hvad udfaldet af den nuværende krise vil være er svært at spå om. Men et er sikkert : at Haitis fattige kæmper på to fronter; mod de gamle højreorienterede magthavere og Aristides nyliberalistiske politik. Men at erstatte Aristide med tidligere dikata-torer vil være at destruere alle håb om fremskridt. Aristide kan måske ikke gøre det meget bedre for Haiti, men Haiti kan få det meget værre uden ham.

Flere artikler fra nr. 225

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Haiti

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2114 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside