Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 225 – 25. februar 2004 – side 6

Kommentar

Kan EU bruges i kampen for socialismen?

Jane Sørensen

En række af de politiske problemer, samfundet står overfor, lader sig kun løse internationalt. Derfor går SFU ind for et forpligtende internationalt samarbejde. EU er rammen for det internationale politiske arbejde i Europa.

SFU ser EU som et værktøj til at opnå nogle af de mål, vi har i kampen for socialismen. At EU er et værktøj betyder, at vi altid laver en kritisk afvejning af, om EU i en given situation kan bruges til at komme nærmere vores mål eller om det er en forhindring for dette. EU er hverken godt eller skidt i sig selv, men et forum for politiske kampe.
Derfor giver EU-modstand ikke længere mening ligesom, at ukritisk tilslutning til EU og alt hvad EU gør, er katastrofalt og ubegavet.

EU står i dag overfor en række problemer. Der er et enormt demokratisk underskud i EU; afstanden fra politikere til befolkning er enorm, lukkede komiteer har afgørende indflydelse på lovgivningsprocessen, virksomhedernes magt er stor mm.
Disse problemer kan løses, hvis den politiske vilje er til stede. SFU har viljen til forandring og tror på, at problemerne kan løses, men er skeptiske i forhold til om det er muligt i øjeblikket. Derfor kæmper SFU for at ændre EU til en demokratisk og solidarisk handlende organisation.

SFU vil, at EU er et samarbejde mellem ligeværdige lande, der på et demokratisk grundlag løser fælles problemer. EU skal udelukkende beskæftige sig med grænseoverskridende problemer. EU skal ikke udvikle sig til en mere omfattende økonomisk, militær og politisk union med fælles skatteinddrivning, fælles militær og med EU-beslutninger på næsten alle politiske spørgsmål. Politiske og økonomiske spørgsmål skal tages, hvor beslutningerne træffes mest demokratisk – i de enkelte medlemslande. Vi er dog positivt indstillede overfor at træffe fælles politiske og økonomiske beslutninger i EU på grænseoverskridende områder. Grænseoverskridende problemer kræver ofte grænseoverskridende løsninger. Der kan dog være grænseoverskridende problemer, hvor det ikke er fornuftigt at træffe fælles beslutninger i EU-regi. Det vil hovedsageligt dreje sig om områder, der kan skabe så store konflikter at de vil kunne ødelægge EU-samarbejdet, herunder regner SFU fælles asylpolitik og fælles militærpolitik. Disse varetages bedst ved mellemstatslige aftaler eller igennem globale regler.

For SFU står den Europæiske Union ikke som noget godt eller skidt i sig selv. Af samme årsag er det ej heller et spørgsmål for eller imod EU. EU er en regional politisk kampplads, hvor holdninger og meninger brydes. Kampen står altså i højere grad mellem, hvilke værktøjer EU skal kunne operere med. Kampen for os som socialister handler om at give EU det rigtige værktøj, så EU i højere grad bliver et redskab i kampen for socialismen.

Jane Sørensen er formand for SFU og Europaparlaments-kandidat for SF

Flere artikler fra nr. 225

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jane Sørensen

Siden er vist 1917 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside