Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 226 – 17. marts 2004 – side 2

SF-toppens højreskred

Poul Erik Kristensen

Holger vil være minister. Anne Baastrup m.fl. vil tvangsflytte indvandrere, EU skal optræde som en militær supermagt, og borgmester Flemming Christensen i Vejle er godt i gang med at smadre skraldemændenes arbejdsmiljø gennem udliciteringer.

Holger K. Nielsen

Med Holger K. Nielsens forslag om at gå med i regering med Socialdemokraterne og de radikale, bryder han et godt princip på venstrefløjen, om at socialister ikke går ind og administrerer et borgerligt, kapitalistisk samfund.

Toppens højreskred

Det er blot nogle af de ting, som har bragt SF i medierne i de seneste måneder. Og desværre er de alle udtryk for en ekstrem højredrejning i toppen af SF. Heldigvis er mange menige SF’ere skeptiske over for toppen.

Med Holger K. Nielsens forslag om at gå med i regering med Socialdemokraterne og de radikale, bryder han et godt princip på venstrefløjen, om at socialister ikke går ind og administrerer et borgerligt, kapitalistisk samfund. Ved at indgå i regeringsmagten underlægger man sig de økonomiske “lovmæssigheder” i samfundet, hvilket kan betyde, at man må gribe til indgreb overfor strejkende arbejdere, aktionerende studerende – eller blot forringe deres levevilkår, hvis det er samfundsmæssigt nødvendigt.

SF-toppens højreskred hænger nøje sammen med partiets uklare forståelse af, hvad socialisme er.

SF kobler normalt demokrati og socialisme sammen, således at indførelsen af socialisme fremstår som en demokratisering af alle områder og sektorer i samfundet. Fint nok.

SF’s program

Men i SF’s princip- og perspektivprogram, som blev vedtaget på SF’s landsmøde sidste år, bliver disse principper til mudder. Idet man samtidig konstaterer, at “... Folketinget vil være det danske samfunds højeste demokratiske myndighed, der fastlægger rammerne for de selv-forvaltende enheder og de sociale fællesskaber.”

Og det bliver faktisk værre endnu. “Demokratiet skal udfolde sig inden for de rammer, der udstikkes i det demokratiske fællesskab i Folketinget.”

Demokratiet skal altså udfolde sig inden for de rammer, som Folketinget udstikker. Man sætter altså et kontrollerende led ind mellem befolkningen og den demokratiske ret.

Eller som Preben Bjørn Madsen, en af kritikerne i SF, udtrykker det på SF’s debat-side: SF’s visioner om en socialistisk demokratisering af samfundet er ikke visioner om mere magt til folket, men visioner om en voldsom forøgelse af Folketingets magt.

Ønsket om at være respekteret hos magthaverne går i høj grad igen i det udspil, som vil tvangsflytte udlændinge og forhindre indvandrebørn i at gå i den skole, hvor de helst vil være.

SF er ramt af ghetto-feber og islamofobi

I et udspil fra Aage Frandsen, Anne Baastrup, Ole Sohn og Kamal Qureshi gør man det til et problem, at der bor mange udlændinge og indvandrere i Mjølnerparken, Vollsmose og Gjellerup.

Ole Sohn, har tidligere i Politiken kritiseret SF, S, radikale og Enhedslisten for i misforstået solidaritet med indvandrerne at undlade at bekæmpe reaktionære, religiøse strømninger, kvindeundertrykkelse og ghettodannelser.

Intern kritik

Forslaget har mødt en del kritik internt i SF, hvilket partiet debatsider vidner om. Blandt kritikerne er partiets socialordfører, Villy Søvndahl, der har kaldt forslaget uigennemtænkt og usympatisk.

“Jeg vil gerne advare mod en Pol Potsk indstilling, hvor mennesker rubriceres i kvoter,” har Villy Søvndahl sagt.

Et andet punkt, hvor det skrider for toppen af SF i øjeblikket er omkring udliciteringer og privatiseringer.

Selv om Fogh-regeringens offensiv ikke har resulteret i et øget antal udliciteringer og privatiseringer, har SF’s borgmester i Vejle, Flemming Christensen, nu haft en flere måneder lang kamp med byens skraldemænd, efter at kommunen dannede et halvkommunalt selskab, fyrede 16 skraldemænd og har ladet folk arbejde over i mere end tre måneder, så de ansatte i gennemsnit havde 280 overarbejdstimer.

Borgmesteren er alt for passiv

Han sidder med det overordnede politiske ansvar for, at det ikke blot er en udlicitering med krig på lønkroner, siger Bo Gert Riis-Nielsen, faglig sekretær i SID-Vejle.

Men hvad er det, der får SF-toppen til skeje ud på denne måde? Igen kan man hente en del af svaret på SF’s debatside:

I et indlæg “Er socialister i mindretal i SF?” skriver Preben Bjørn Madsen fra Høje Taastrup bl.a. at mange er mere socialliberale end socialister, en del er ideologiløse teknokrater, og mange, der tror, at hvis man er socialt indstillet, så er man socialist.

Og der er ingen tvivl om, at store dele af toppen SF i dag er socialliberale, som føler sig mere på linie med Det radikale Venstre og Socialdemokratiet, end de gør med venstrefløjen, for slet ikke at tale om strejkende arbejdere eller aktionerende studenter.

Let at påvirke

Men tag ikke fejl. SF er let påvirkelig af stemningen. Under de store antikrigs-demonstationer sidste forår var SF på banen med en skarp kritik af Fogh, USA og hele krigen – i dag er den aktive krigsmodstand ebbet ud. Hvilket betyder, at SF ikke i dag støtter et krav om dansk tilbagetrækning af soldater fra Irak, ligesom partiets vanvittige illusioner om, at EU skal opbygge en alternativ militær supermagt til USA har fået ny næring.

Flere artikler fra nr. 226

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
SF

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2678 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside