Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 226 – 17. marts 2004 – side 3

SAS

Gå ned i løn – eller bliv fyret

Mikkel Bay

Gå ned i løn eller bliv fyret. Så kontant kan man opstille SAS-ledelsens ultimatum til de ansatte. Det virker som en håbløs situation for de ansatte, som har valget mellem pest eller kolera.

Skruen uden ende

De problemer, som SAS står med i dag, er skabt over flere år. Dels har de fokuseret på de rige kunder, der vil have komfort og luksus og kan betale for det, og det er selvfølgelig dyrt når disse pladser er ledige pga. den øgede konkurrence. Derudover har SAS med forskellige manøvrer og alliancer forsøgt at blive et af Europas største flyselskaber. Det der konkurreres på er arbejdskraftens pris og det er en kamp uden ende.

Det er SAS-ledelsens nuværende ultimatum til de ansatte ikke et enestående eksempel på. Under strejkerne i Frankrig i 1995 var netop dette spørgsmål et af de centrale, og siden da har der været store protester over hele Europa mod flyselskabernes hensynsløse konkurrence, der i første omgang altid går ud over de ansatte, som enten må gå ned i løn eller blive fyret. De steder, hvor man har accepteret lønnedgang, har løftet om ikke at blive fyret kun holdt i kort tid indtil nye nedskæringer skulle gennemføres, senest er det belgiske selskab Sabena krakket.

I Danmark har de ansatte i SAS hidtil været forskånet for lønnedgang. Dette skyldes i høj grad, at man har haft stærke fagforeninger. Men uanset om de ansatte går 25 % ned i løn vil SAS på bundlinien stadigvæk have svært ved at klare det, og de ansatte skal løbe endnu hurtigere.

Ledelsen i SAS forsøger nu at spille de ansatte ud mod hinanden. Selskabet opsplittes i fire enheder, med nationale afdelinger i Norge, Sverige og Danmark, samt en enhed for internationale flyvninger. Den skandinaviske søskendesolidaritet er dog røget sig en tur, i Norge og Sverige har de ansatte nemlig allerede accepteret lønnedgang, og det lægger et endnu større pres på de ansatte i Danmark.

Fly til folket

SAS er nærmest statsejet, den danske vil efter opsplitningen få aktiemajoriteten. I den sammenhæng er det i øvrigt absurd at et “statsejet” selskab igennem mange år har fløjet luksusfly til de få der har råd, og ikke har skabt mulighed for at størstedelen af befolkningen kunne få billige rejser. Arbejdsløsheden trykker det danske samfund, og regeringen har ikke formået at tale opsvinget igang, derfor er en løsning at staten går ind og sikrer arbejdspladserne.

Det burde være de mange arbejdspladser og mennesker, der bliver berørt af fyringer og nedskæringer, der kommer i første række, og ikke piloter og topchefer med skyhøje millionlønninger eller en lille gruppe aktionærer.

Billedtekst:
SAS’ ansatte har valget mellem pest eller kolera – gå ned i løn eller bliv fyret.

Flere artikler fra nr. 226

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Bay

Siden er vist 1746 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside