Socialistisk Arbejderavis
Nr. 226 – 17. marts 2004 – side 3
BUPL
Test til venstrefløjen og mange skridt tilbage
Jan Hoby
BUPL’s ekstraordinære kongres skulle have været et opgør med den politiske retning som har præget BUPL i ti år. En retning som har været arbejdsgivervenlige og managementagtig og som førte til sagen om de 4,4 mio.kr i aftrædelsesgodtgørelse til tre uduelige chefer.
Men i stedet blev BUPL’s kongres til højrefløjens opgør med de forretningsudvalgsmedlemmer som vil forandre BUPL og gøre BUPL til et redskab for medlemmerne. Den politisk skarpe socialist Lisbeth Schmidt blev stemt ud af forretningsudvalget og Allan Bauman blev genvalgt på det mindste mandat.
Det mest positive ved kongressen er, at medlemmernes protester har været med til at reformere og demokratisere politisk valgte og ansattes løn- og ansættelsesforhold.
Socialistisk Arbejderavis har talt med to delegerede på BUPL’s kongres om venstrefløjens nederlag.
Hvad er din kommentar til BUPL-kongressens udfald?
Bjarne Kofoed, bestyrelsesmedlem i BUPL-København:
Jeg er først og fremmeste meget skuffet i den sidste ende. Det er enormt uretfærdigt når en af de personer som faktisk har sat gang i en proces som netop skulle gøre at BUPL skulle ændrer sig politisk og organisatorisk, – skulle betale prisen i dag. Det har jeg svært ved at acceptere!
Vil det sige at venstrefløjen bliver straffet for at ville forandre den arbejdsgivervenlig og managementagtige linie som BUPL har praktiseret i årevis?
Bjarne Kofoed: Jeg ser Kongressen som den gamle arbejdsgivervenlige linie der har generobret og bevaret deres magt igen. Der er jo ikke noget politisk nyt i Forretningsudvalget. Der er intet ændret, tværtimod.
Hvad ser du som de politiske opgave for fremtiden, hvis vi skal skabe et nyt og mere offensivt BUPL?
Bjarne Kofoed: Det handler om at Allan Bauman forsætter den linie som han og Lisbeth Schmidt har stået for. Han skal arbejde for en øget demokratisering og sikre et større sammenspil mellem forbund og lokale fagforeninger. Men vi må også arbejde med at inddrage vores medlemmer i fagforeningerne frem til efterårets generalforsamlinger og så er der jo snart kongres igen. Der lægger et stort arbejde i at fortælle medlemmerne hvad der i virkeligheden er sket. At der faktisk er nogen i BUPL som vil en anden fagforening, et demokratisk BUPL.
Hvordan skal medlemmerne vende udviklingen? Allan Bauman kan jo ikke alene?
Bjarne Kofoed: Vi skal vende, overbevise medlemmerne om at sammen kan vi ændre udviklingen og gøre en forskel. For der er mange stær-ke gode kræfter i BUPL. Det er den følelse vi skal have igen. Vi skal skrive læserbreve og have kontakt med de menige medlemmer som vil en progressiv dagsorden i de fagforeninger som i dag støtter den arbejdsgivervenlige linie.
Hvad er din kommentar til BUPL-kongressens udfald!
Jeanett Drewsen, hovedbestyrelsesmedlem i afd. 4:
Min vurdering er at der var pay-back for alle pengene! At der har været forretningsudvalgsmedlemmer der har været åbne om deres politiske tilhørsforhold, så bliver de straffet for det! I stedet for at kigge på det arbejde de har lavet, så bliver Lisbeth Schmidt ramt, fordi hun støtter et parti, de andre ikke bryder sig om.
Hvad er opgaverne efter kongressen, for at få BUPL i en mere progressiv og offensiv retning?
Jeanett Drewsen: Jeg synes vi er bombet tilbage fra før 2002, hvor fornyerne Allan Bauman og Lisbeth Schmidt blev valgt ind i forretningsudvalget. Nu har vi igen fået valgt nogen ind som ikke har markeret sig i BUPL. Men som bliver valgt ind fordi de bliver stillet op af nogen som godt nok har markeret sig på en eller anden linie, men som ikke vil træde frem og tage ansvaret. Så finder man nogen et eller sted i systemet og stiller dem op.
Det er to skridt tilbage! Nu kan man igen blive valgt ind uden politik, uden markeringer.
Hvordan får vi fornyerne tilbage i sadlen?
Jeanett Drewsen: Det bliver benhårdt arbejde, vi skal starte forfra. Vi skal have fat i medlemmerne. Vi bliver nød til at synliggøre for medlemmerne hvad det er der sker i BUPL.
Billedtekst:
Bjarne Kofoed er bestyrelsesmedlem i BUPL København
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe