Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 226 – 17. marts 2004 – side 5

USA set fra neden

Kerry eller Bush – to sider af samme sag

Socialist Worker (USA)

Her er resultatet af præsidentvalget 2004 – otte måneder før det faktisk finder sted den 2. november: Vinderen støttede den amerikansk ledede krig mod Irak og er tilhænger af fortsat besættelse.

Han støttede ‘the USA Patriot Act’ (den amerikanske udgave af terrorloven i Danmarks, ovs. anm.). Han går ind for, at de rige skal slippe billigere i skat – f.eks. gennem en sænkning i skatten på afkast af kapital. Han ønsker at udvide “uddannelsesreformer” gennem at  fremme “frit skolevalg”.

Nu da John Kerry fremstår som Demokraternes sikre præsidentkandidat – hvis der da ikke lige indtræffer en ulykke eller en skandale – er det sikkert, at der i Det hvide Hus vil komme til at sidde et loyalt medlem af det herskende politiske establishment, som er enig i det meste af, hvad der er sket i Washington under George W. Bush.

Ved et hvilken som helst valg er forskellene på den republikanske og den demokratiske præsidentkandidat det eneste, vi hører om – ligegyldigt hvor lille denne forskel måtte være. Dette er selvfølgelig det billede, der bliver tegnet af det etablerede system i Washington, fordi det gavner dem, hvis det politiske spektrum bliver snævret ind, begrænset til venstre og til højre af de to mainstream-partier.

Men ikke desto mindre placerer millioner af mennesker, der befinder sig til venstre for Demokraterne, og som vil vise deres modstand mod Republikanernes kynisme, jævnligt deres forhåbninger i de tilsyneladende forskelle. De skulle tage et grundigere kig på, hvad Demokraterne siger de står for.

Efter det amerikansk designede kup i Haiti holdt Kerry en tale i det sydlige Californien om sine udenrigspolitiske holdninger. Talen kunne lige så godt have været holdt af Bush. “Jeg vil ikke tøve med at beordre direkte militær aktion, når dette er nødvendigt for at fange og ødelægge terroristgrupper og deres ledere,” erklærede Kerry. Som Washington Post rapporterede: “Kerry så ud til at fremlægge sin egen ‘slå-først’ doktrin.”

“Ikke ét ord,” skrev venstrefløjsforfatteren William Blum, “om de titusinder, der er blevet dræbt af USAs militæraktioner I Afghanistan og Irak. (...) Ikke ét ord om at gøre en ende på, eller bare nedtone, interventionerne. Det vil ikke være fuldstændig kynisk at pointere, at Kerrys udestående med Bush-administrationen omkring udenrigspolitik – hvis han da overhovedet har et sådant – i bedste fald er en mindre meningsforskel mellem teknokrater, hvor Kerry tilbyder nogle få minimale justeringer, en rettelse her og der.”

Mange anti-krigsaktivister har været tiltrukket af Dennis Kucinichs kandidatur, idet han i det mindste var imod den amerikanske invasion og besættelse af Irak – såvel som af Howard Dean, hvis ry som krigsmodstander har været et spørgsmål om stil, ikke om holdninger. Men nu er præsidentkandidaturet blevet givet til den demokrat, der bakker mest op om systemet – og hvis forskelle fra Bush afhænger af hvilken vej vinden blæser og hvilken retning meningsmålingerne peger i.

For folk, der virkelig ønsker at gå imod den amerikanske militærmaskine og at gøre noget for retfærdighed og imod undertrykkelse, er der mange gode grunde til at stemme mod George Bush. Men der er ingen gode grunde til at stemme for John Kerry.

Kerry repræsenterer ikke noget alternativ til Bush, men snarere en anden udgave af det samme politiske program som Bush står for – af og til præsenteret med et mildere og venligere ansigt og andre gange ikke engang det. Vi fortjener bedre end dette to-partisystem, som konsekvent giver os valget mellem to onder.

Billedtekst:
John Kerry – En ulv i fåreklæder

(Fra den amerikanske Socialist Worker, den 12. marts 2004)

Flere artikler fra nr. 226

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Socialist Worker (USA)

Siden er vist 1165 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside