Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 226 – 17. marts 2004 – side 9

Økonomi for Antikapitalister

Skæve vinkler på Kina

Jakob Nerup

1,3 milliarder kinesere med lyst til at læse H.C. Andersen og besøge Danmark. De officielle dollartegn lyste i statsminister Fogh’s øjne da han blev modtaget i Folkets store hal til en underskriftceremoni med de kinesiske ledere i slutningen af februar.

Jakob Nerup

Den danske underholdningsindustri med Tivoli og hele det store cirkus af kulturpushere, som skal markedsføre Danmark i anledning af H.C. Andersens 200 år i 2005, jubler over udsigten til en masse besøgende kinesere. Hele 60 millioner af dem rejser udenlands og Fogh håber at en del vil til Danmark.

Nu er det jo langt fra alle kinesere som har råd til at komme længere end den nærmeste storby – eller tilladelse til det. For i virkelighedens verden er der kun 100 millioner kinesere med en købekraft svarende til den vestlige. De øvrige 1,2 milliarder lever i fattigdom på landet eller som arbejdere i byerne. Og de tjener under en flad dansk femmer i timen.

Og når sandheden skal frem, så er det dem Fogh er mest interesseret i lige nu. Ikke fordi han vil hjælpe dem med fagforeninger, arbejdsmiljø eller bedre løn, tværtimod. På vegne af de største danske multinationale er Fogh’s egentlige formål med Kinarejsen at skabe bedre forbindelser mellem de største danske multinationale og de kinesiske ledere. I øjeblikket har de øjnene stift rettet mod Kina, selv om det kun udgør 2½ % af den danske udenrigshandel. Men de er ivrige efter at få del i det nye marked og dermed øge deres profitter marginalt.

Og det er i høj grad lykkedes. Direktører fra Danish Crown, Danfoss, FL.Schmidt, Grundfos, GN Store Nord, IC Companys og Bestseller er blevet fotograferet sammen med premierminister Wen Jiabao og andre ledere. Et fotografi som åbner døre hos de kinesiske kapitalister og bureaukrater. Og så kan Danish Crown få tarmrensere til fire kroner i timen, som arbejder 48 timer om ugen uden fagforening.

Anders Fogh talte heller aldrig om de forfærdelige forhold de millioner af interne immigrantarbejdere har i de særlige zoner, som fx Shenzhen som ligger på fastlandet ud for Hong Kong. Her arbejder 5,5 millioner, hvoraf 70 % er unge kvinder fra landet, der tjener til hele familiens opholdelse i fattige provinser. Ifølge China Labour Bulletin arbejder de unge piger med at producere textiler, sko og legetøj i mere end 10 timer dagligt, har aldrig fridage og udsættes konstant for giftige stoffer. De har heller ingen sygeforsikring, adgang til uddannelse eller andre sociale rettigheder.

Utallige er eksemplerne på de overgreb, vilkårlige fyringer og seksuel chikane som de udsættes for – udover at måtte leve indespærret i barakker, som oftest ejes af fabrikken. Det nyder Bestseller, IC Companys og alle de andre danske tøjfirmaer godt af, så de kan sælge billigt tøj og få enorme profitter. Og det er virkeligheden bag det kinesiske markedsmirakel Fogh priser i sine taler.

Og dog er der noget ganske vigtigt Fogh er nødt til at gøre i Kina. Og det er at gæste A.P. Møllers nye containerterminal i Shanghai. Danmarks rigeste og mægtigste mand omsætter for 18 milliarder i Kina, så Fogh gør i Kina som han gør i Danmark – lader Mærsk dirigere.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 226

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3222 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside