Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 227 – 7. april 2004 – side 6

Zambia

Når korruptionen kommer til byen

Hanille Zulu

En vred kvinde fra Zambia reagerer på Verdensbankens anklager om at Zambia er “verdens mest korrupte land“

Den berømte forfatter C.S.Lewis sagde en gang: “Af alle tyranner kan den, der bedriver tyrani til ofrenes bedste, være den mest undertrykkende, thi han gør det med godkendelse af sin egen samvittighed.“

Fordi afrikanerne holdes fast i korruption har verdensøkonomerne vundet.

Korruption i Zambia og i hele Afrika er et puslespil, samlet af økonomer, intellektuelle og politikere på verdensplan, der står sammen om krav på verdens ressourcer. Det er alt for let, under dække af “økonomisk udvikling“, at overtage stagnerende landes ressourcer. Se hvordan det tvungne privatiseringsprogram får zambierne til at synke ned i korruption.

Vi kan ikke bekæmpe korruption når WTO, IMF, og WB har overtaget Zambias økonomi “for at gøre godt“. Mwanawasa og andre ledere sidder fast i korruption, fordi penge lånes under korrupte vilkår: Lukke skoler, minimere den sociale sektor, destabilisere valutaen og sælge ud af de offentlige ydelser og råvarer til laveste pris. Landbruget ødelægges mens multinationale selskaber udøver kontrol og distribuerer egne gensplejsede produkter.

Subsidier bruges til at øge produktionsomkostninger og sænke bøndernes priser på de fattige landes markeder. For når VB, IMF og WTO laver regler for lånebetingelser der tvinger Zambia til tvivlsomme “udviklingsprojekter“, for at kunne sælge ud af Zambias ressourcer, så er det korruption. Når VB og IMF kræver yderligere ressourcer, men nægter at yde flere lån fordi “korruptionen skal bekæmpes“, så er det korruption. Og når WTO skaber love der ødelægger Zambias landbrugssektor, så er det
korruption. Og når vores ledere fanges i den fælde der kaldes “udviklingsprojekter“, hvor de medvirker til at udsuge landet for at kunne afbetale på deres lån, så er det også korruption.

Vi burde spørge IMF og VB om støtten til Chiluba, hvormed de tvang regeringen til at privatisere alting. Chiluba fik en masse penge. Han ødelagde landbruget og overlod intet til zambierne. Hvor er Chiuluba i dag, og hvor er pengene? Vævet ind i IMF og VB’s korrupte system! Skulle man arrestere Chiluba, så skulle man også arrestere nogle verdensbank-direktører. Og de gør jo det der er deres job. Men hvem skabte reglerne? Og hvordan kan vi bekæmpe korruption i et land der er solgt ud gennem korrupte transaktioner og administreres af en korrupt regering? For de der bestemmer er skamløse, de vil leve højt på IMF og VB, mens VB og IMF lever højt på det zambiske folk. Derfor begår folk selvmord. Vi har en epidemi af uforklarlige dødsfald, hvor læger nødes til at attestere “malaria“ eller “AIDS“. Men når håb for en værdig fremtid er ude, så lægger zambierne sig på deres seng og nægter at indtage føde indtil de dør.

Når korruptionen kommer til byen tvinges zambierne til at være korrupte. Men det er enhver zambiers pligt at protestere mod sine ledere. Og samtidig skal vi opfordre IMF og VB til at lade “verdens mest korrupte land“ ligge hvor det ligger, tak! Selv er dé forrest i rækken af verdens korrupte institutioner.

Zambia er blevet ydmyget længe, og zambierne har ladet sig fodre med afgnavede kødben og dræbe af undertrykkere. Nu er det nok!

Flere artikler fra nr. 227

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Zambia

Se flere artikler af forfatter:
Hanille Zulu

Siden er vist 1338 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside