Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 227 – 7. april 2004 – side 12

Den europæiske fagbevægelse – mod nedskæringer

Klaus B. Jensen

Den 3. april havde det europæiske LO indkaldt til demonstration mod sociale nedskæringer. Omkring en million mennesker demonstrerede i flere europæiske lande. Især i Italien og Tyskland var der massive protester.

“Ideen om en europæisk aktionsdag blev diskuteret på European Social Forum i Paris. Det europæiske LO tog fat i ideen og planlagde den europæiske aktionsdag,” siger Christine Buchholz fra ISU’s tyske søsterorganisation.

Hun fortsætter: “Aktionsdagen fandt sted på et tidspunkt hvor Schröder-regeringen er i gang med de største angreb på velfærden. Regeringen har lanceret en forfærdelig dagsorden mod arbejdsløse og mennesker på overførselsindkomster, – de har sågar sat arbejdstiden op. Mange fagforeninger, der traditionelt har været tætte på SPD (det tyske socialdemokrati, red. anm.) går nu  imod Schröder.”

“Den 1. november sidste år samlede en lignende demonstration 100.000 mennesker. Demonstrationen var arrangeret af Attac og andre græsrods-organisationer. Fagbevægelsen var noget tvivlende, men sprang på vognen, da de så hvor mange der støttede, og mobiliserede til arrangementet denne gang.

Omkring 500.000 demonstrerede den 3. april i Berlin. Det var en mangfoldig demonstration, og udover de mange fagforeningsfaner, var der adskillige der selv havde lavet skilte og bannere – det var en stor triumf.”

Alternativ til SPD

“Protesterne har rejst en diskussion om behovet for et alternativt venstrefløjsparti, et alternativ til SPD og Schröder. Det er diskussioner der kører mellem faglige repræsentanter, venstrefløjs-socialdemokrater – som i den forbindelse er blevet truet med eksklussion fra SPD – Attac’ere og andre fra den antikapitalistiske bevægelse,” afslutter Christine Buchholz.

Billedtekst:
“Schröder din tyv”, står der på plakaten til venstre, mens plakaten til højre beskriver konsekvenserne af Schröders agenda 2010: “Arbejdsløshed, fattigdom og ingen fremtid”.
I Berlin (tv) demonstrerede op mod 500.000 mod Schröder-regeringens angreb på velfærden. Også i Stutgart (ovenfor) og Köln var der massive protester.

Flere artikler fra nr. 227

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 1515 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside