Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 7

EU styres af lobbyister

Jakob L. Krogh

Der er 10.000 lobbyister ansat i Bruxelles af de største multinationale selskaber. Det har fra starten været dem, der har styret EU mod et stadigt tættere samarbejde økonomisk og militært.

Lobbyisternes mål er, at EU bliver en økonomisk og imperialistisk supermagt, der kan konkurrere med USA og Japan. Hvis det skal lykkes, er det en nødvendighed at sikre de multinationale selskabers vækstmuligheder. Det stadigt tættere økonomiske samarbejde har været centralt i alle nye EU-traktater: Fælles toldregler i Romtraktaten, fjernelsen af de tekniske handelshindringer med det indre marked i 1986, den fælles mønt og ensretning af finanspolitikken med ØMU’en i 1992.

De multinationales vækst sker enten som sammenlægninger eller som opkøb. Arla er et dansk-svensk eksempel på en sådan sammenlægning. Men det er langt fra det eneste. I 1997 blev europæiske virksomheder til en værdi af 384 milliarder $ sammenlagt. Sammenlægningerne betyder, at de europæiske multinationale bliver lige så store som deres amerikanske og japanske konkurrenter.

En af de mest magtfulde lobby-organisationer er European Roundtable of Industrialists, en organisation bestående af store multinationale selskaber fra hele Europa, bl.a. Carlsberg, Nestle, Fiat, Philips,  British Telecom osv. European Roundtable of Industrialists begyndte allerede i 1987 et intensivt lobbyarbejde for at få EU til at gennemføre ØMU’en. Keith Richardson, tidligere formand for European Roundtable of Industrialists, sagde efter topmødet i Madrid, hvor ØMU’en blev vedtaget:

Vi skrev et formelt brev til alle statslederne, hvor der stod: “Hvis De deltager på topmødet i Madrid, vil De så ikke nok én gang for alle beslutte, at ØMU’en starter på den dag, der blev aftalt i Maastricht.” Vi skrev til dem, vi bad dem om at gøre, hvad vi skrev. Og det gjorde de. De kom med en erklæring i Madrid, som netop sagde, “Vi gør det”.

De danske multinationales brancheorganisation, Dansk Industri, er den mest magtfulde lobbyist i Danmark, i Folketinget og regeringen. Deres budskab til EU-parlamentet er enkelt formuleret i deres valgpjece:

Det ny Europaparlaments mærkesag bør derfor være de tre K'er: konkurrenceevne, konkurrenceevne og konkurrenceevne ... at der kommer fuld skrue på det indre marked, herunder liberalisering af tjenesteydelser som tidligere offentlige monopoler inden for  telekommunikation, transport og energi til finansielle ydelser og serviceydelser ... Dansk erhvervslivs altoverskyggende EU-prioritet er derfor, at EU genvinder (for)fatningen inden sommerferien.

Dansk EU-politik er styret af disse lobbyister, som stærkt suppleres af Landbrugsrådet, der repræsenterer svinene fra Danish Crown, køerne fra Arla og sukkerroerne fra Danisco.

Flere artikler fra nr. 229

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1090 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside