Socialistisk Arbejderavis
Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 10
Læserbrev
Irak
Bjarne Frandsen
I nyeste nummer af Socialistisk Arbejderavis (nr.228, 27. april 2004) har I en artikel på midtersiderne "Støt den irakiske modstandskamp".
Her kan man bl.a. læse, at alle kræfter skal samles om et eneste mål, at smide besættelsestropperne ud af landet. Først derefter skal emner som demokrati, social retfærdighed, kvinderettigheder osv. på banen.
Det lyder meget som Kominterns gamle “to-fase-strategi”, som siger, at første fase er kampen for den nationale befrielse. Kampen for sociale, demokratiske og faglige rettigheder, for ikke at tale om selvstændig organisering af venstrefløjen, må så vente til den anden fase.
Det lyder jo besnærende enkelt, men det er temmelig naivt at forestille sig, at de reaktionære kræfter i modstandsbevægelsen som Al-Sadrs fundamentalistiske bander og de såkaldte “ex-bath'ister” har tænkt sig at overholde en sådan gentleman-aftale.
Tværtom, al historisk erfaring gennem de sidste 80 år viser det modsatte, hvorfor kritikken af den stalinistiske “to-fase-teori” for at være en ren nederlagspolitik altid har været grundlæggende for IS-traditionen (og Venstreoppositionen tilbage fra 1920erne).
Så er der bare tale om en enkelt “svipser” i bladet, eller er der tværtom tale om et politisk skift hos ISU? Se i den sammenhæng den påfaldende ringe omtale, som SAA giver af progressive oppositionelle kræfter i Irak og den ligeledes påfaldende ringe omtale/kritik af de reaktionære kræfter i modstandsbevægelsen.
Bjarne A. Frandsen
København
Svar til Bjarne
Socialistisk Arbejderavis bestræber sig på at være bevægelsens avis og åbner derfor sine spalter for folk i bevægelsen. Derfor er der artikler og kommentarer der ikke altid dækker den tradition som ISU er en del af.
I det konkrete tilfælde rejser spørgsmålet om hvordan man synliggør hvornår det er folk fra bevægelsen der skriver og hvornår det er ISU'ere der skriver – men det må vi arbejde videre med.
Irak-konflikten dækker et stort emne, og avisen har begrænset spalteplads, så de konkrete emner er en prioritering. Modstanden mod besættelsen er i dag blevet til et folkeligt forankret oprør, en irakisk intifada og det er det billede vi prioriterer at beskrive.
Kampen mod besættelsen er forankret og forbundet med kampen for social, økonomisk og politisk retfærdighed og kan ikke adskilles.
Klaus B Jensen
Redaktør
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe