Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 10

Læserbrev

Irak

Bjarne Frandsen

I nyeste nummer af Socialistisk Arbejderavis (nr.228, 27. april 2004) har I en artikel på midtersiderne "Støt den irakiske modstandskamp".

Her kan man bl.a. læse, at alle kræfter skal samles om et eneste mål, at smide besættelsestropperne ud af landet. Først derefter skal emner som demokrati, social retfærdighed, kvinderettigheder osv. på banen.

Det lyder meget som Kominterns gamle “to-fase-strategi”, som siger, at første fase er kampen for den nationale befrielse. Kampen for sociale, demokratiske og faglige rettigheder, for ikke at tale om selvstændig organisering af venstrefløjen, må så vente til den anden fase.

Det lyder jo besnærende enkelt, men det er temmelig naivt at forestille sig, at de reaktionære kræfter i modstandsbevægelsen som Al-Sadrs fundamentalistiske bander og de såkaldte “ex-bath'ister” har tænkt sig at overholde en sådan gentleman-aftale.

Tværtom, al historisk erfaring gennem de sidste 80 år viser det modsatte, hvorfor kritikken af den stalinistiske “to-fase-teori” for at være en ren nederlagspolitik altid har været grundlæggende for IS-traditionen (og Venstreoppositionen tilbage fra 1920erne).

Så er der bare tale om en enkelt “svipser” i bladet, eller er der tværtom tale om et politisk skift hos ISU? Se i den sammenhæng den påfaldende ringe omtale, som SAA giver af progressive oppositionelle kræfter i Irak og den ligeledes påfaldende ringe omtale/kritik af de reaktionære kræfter i modstandsbevægelsen.

Bjarne A. Frandsen
København

Svar til Bjarne

Socialistisk Arbejderavis bestræber sig på at være bevægelsens avis og åbner derfor sine spalter for folk i bevægelsen. Derfor er der artikler og kommentarer der ikke altid dækker den tradition som ISU er en del af.

I det konkrete tilfælde rejser spørgsmålet om hvordan man synliggør hvornår det er folk fra bevægelsen der skriver og hvornår det er ISU'ere der skriver – men det må vi arbejde videre med.

Irak-konflikten dækker et stort emne, og avisen har begrænset spalteplads, så de konkrete emner er en prioritering. Modstanden mod besættelsen er i dag blevet  til et folkeligt forankret oprør, en irakisk intifada og det er det billede vi prioriterer at beskrive.

Kampen mod besættelsen er forankret og forbundet med kampen for social, økonomisk og politisk retfærdighed og kan ikke adskilles.

Klaus B Jensen
Redaktør

Flere artikler fra nr. 229

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Bjarne Frandsen

Siden er vist 1066 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside