Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 11

Interview

Sharon har opnået det han ville

Mikkel Birk Jespersen

Rabih Azad-Ahmad – formand for Multikulturel Forening i Århus– taler om situationen i Palæstina lige nu.

“For det første har vi USA's kovending i forhold til palæstinensernes rettigheder. Bush går ind og gør palæstinensernes ret til tilbagevending til en uret, samtidig med at han gør en uret til en ret ved at acceptere, at israelerne han beholde de væsentligste bosættelser på Vestbredden.”

“Og der er ingen fordømmelse fra USA af likvideringerne, der er klart i strid med internationale regler. Det vækker stor vrede hos palæstinenserne, at Israel retter deres angreb direkte mod politiske ledere.”

“Situationen er eskaleret. Så sent som i dag (13. maj, red.) så jeg, at 16 palæstinensere er blevet dræbt af en israelsk raket. Dette på trods af, at der ikke har været nogen selvmordsbomber i meget lang tid.”

“For palæstinenserne er situationen blevet meget forværret. Israel har forhindret, at FN kan sende fødevarer til palæstinenserne, på trods af at 80% af palæstinenserne lever under fattigdomsgrænsen, og at 400.000 direkte er afhængige af føde-varehjælp udefra. Alligevel bruger Israel denne form for kollektiv afstraffelse – uden at det fører til fordømmelse fra det internationale samfund.”

“Jeg er ikke i tvivl om, at Sharon med sin plan har opnået det, han gerne ville: Han er sluppet for at trække sig tilbage fra Gaza, og internationalt er han kommet til at fremstå som en ‘fredsdue’. Jeg tror ikke, at Sharon på noget tidspunkt oprigtigt har ønsket at trække sig ud af Gaza – og han vidste også godt, at Likud ikke ville acceptere det, og på den måde er Sharon ikke forpligtet på sin egen plan.”

“Men både Sharon og Bush har fået noget ud af det, i og med at de har fået fjernet fokus fra deres egne problemer. Sharon har en korruptionsskandale, som han prøver at komme ud af, og Bush har det kommende præsidentvalg.”

“Israelerne farer frem på alle tænkelige måder. I den sidste tid er 50 palæstinensiske huse blevet jævnet med jorden – igen: uden at der har været nogen selvmordsbomber. Det er simpelthen fordi Sharon har en interesse i hele tiden at holde gryden i kog, en interesse i at fortsætte det, han selv kalder en krig.”

“Derfor bekæmper de palæstinenserne med bulldozere, ved at fortsætte byggeriet af Muren, med deres likvideringer og drab på palæstinensere i øvrigt.”

“Og det er den linie, Bush har accepteret. Tilbagetrækningen fra Gaza – hvis den var blevet gennemført – ville stadig have efterladt Israel med den reelle kontrol over området. Og samtidig har Bush accepteret, at Israel kan beholde de fem største bosættelser på Vestbredden, hvad der sammen med opførelsen af Muren reelt umuliggør en bæredygtig palæstinensisk stat.”

Flere artikler fra nr. 229

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Israel

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1098 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside