Socialistisk Arbejderavis
Nr. 230 – 16. juni 2004 – side 4
Fogh-regeringens udspil til en ny kommunalreform
”Det nye Danmark" – en rambuk for privatisering
Poul Erik Kristensen
Frit valg, privatiseringer og udliciteringer. Dårligere service for borgerne og flere offentlige penge ned i foret til erhvervslivet.
Det er hele ideen bag Fogh-regeringens udspil til en ny kommunalreform. Og regeringen lægger ikke skjul på at det er hele ideen bag projektet. Såvel beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, som er en af regeringens mest ideologiske, samt Venstres politiske ordfører Jens Rohde erkender, at det er det, der er det egentlige formål.
Claus Hjort Frederiksen har blandt andet sagt, at kommunerne i dag ikke er store nok til at skabe interesse blandt private leverandører. Med andre ord – virksomhederne kan ikke tjene nok på drive børnehaver, hjemmepleje og hvad, der ellers kan tjenes penge på i fremtiden.
- Det er klart, at vi gerne vil have kommuner, der er store nok til at udbyde opgaver. I dag er kommunerne ikke store nok til at skabe interesse blandt private leverandører. Det forsøger vores udspil i høj grad at ændre. Hvis frit valg skal have mening, skal der være noget at vælge mellem, har Jens Rohde udtalt til Ritzaus Bureau.
Det er derfor beskæmmende at se, at landets største oppositionsparti, Socialdemokraterne, primært har gjort diskussionen om kommunalreformen til et spørgsmål om, hvem der kan inddrive skatter. Spørgsmålet om skatter er relevant nok, da det rejser diskussionen om offentlig eller privat finansiering – men det er en kringlet vej at tage debatten på. I stedet burde Lykketoft og Co. kalde en skovl for en skovl og tage et slagsmål med Venstre og Konservative på spørgsmålet om frit valg, privatisering og udlicitering.
Men det gør den socialdemokratiske partitop ikke.
Socialdemokraterne er nemlig dybt splittede. Socialdemokratiske borgmestre, der i blandt Odenses borgmester og næstformanden i Kommunernes Landsforening, Anker Boye, støtter nemlig regeringens planer. Han og hans borgmestrekollegaer er fløjtende ligeglade med nærdemokrati, borgerindflydelse m.v. De ønsker først og fremmest større magt og større indflydelse.
Anker Boye og venner får samtidig lettere ved at skære ned. Indirekte udpegede politikere, embedsmænd og erhvervsledere i lukkede bestyrelser for fælleskommunale selskaber og selvejende institutioner er næsten umulige at drage til ansvar.
Og Odenses borgmester Anker Boye har meget præcist forklaret "fordelene" ved mega-kommunerne: Det er nemmere at lukke en skole, når man ikke møder borgerne til daglig i Brugsen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe