Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 230 – 16. juni 2004 – side 5

Storbritannien

RESPECT! – Nye muligheder for den engelske venstrefløj

Jan Hoby

På mindre end 20 uger lykkedes det nye venstrefløjsprojekt RESPECT – The unity coalition at blive en national faktor ved Europavalget, valget til borgmester i London og ved et dusin lokale valg.

Med en kvart million stemmer er grundlaget for at opbygge et alternativ til venstre for New Labour blevet en realistisk mulighed.

Med afsæt i den mere end 2 millioner store antikrigsbevægelse Stop the war-coalition i England, besluttede politiske, faglige og muslimske organisationer at give de millioner af mennesker, der har protesteret mod Bush’s og Blair’s krig mod Irak, en politisk stemme.

Resultatet blev at Englands største venstrefløjsorganisation – Internationale Socialisters søsterorganisation SWP (Socialist Workers Party) – sammen med andre engelske venstrefløjsorganisationer og den muslimske landsorganisation MAB og sammen med de mest politiske og militante dele af den engelske fagbevægelse, besluttede at danne RESPECT.

Valgresultatet er imponerende, fordi den samlede engelske presse valgte at ignorere RESPECT, og det var kun gennem benhårdt græsrodsarbejde fra tusindvis af aktivister, at det nye parti fik den opnåede opbakning.

Men valgresultatet er også imponerende på andre områder, for RESPECT har formået at tiltrække nye førstegangsvælgere og fik mange stemmer fra arbejderklasse- og minoritetsområder i London. I Tower Hamlet og Newham, to bydele i London, fik RESPECT henholdsvis 20,36% og 21,41% af stemmerne. I Tower Hamlet blev RESPECT tilmed valgets største parti og slog New Labour.

Ny Venstrefløj – Nye muligheder

Overalt i verden ser man, hvordan den antikapitalistiske og antiimperialistiske bevægelse har skabt nye muligheder for socialister. En udvikling som også har skabt opbrud på venstrefløjen mellem dem som ser og forstår at agere under de nye betingelser. Ud af opbruddet ser vi den nye venstrefløjs fletværk, netværk og fusioner.

Det antikapitalistiske SSP (Scottish Socialist Party) er et af de mest succesfulde eksempler herpå, både udenomsparlamentarisk og parlamentarisk, men også Rifondazione Comunista fra Italien og samarbejdet mellem de to revolutionære partier i Frankrig Lutte Ouvriére og LCR ( Revolutionære Kommunistisk liga) er alle eksempler, som peger på mulighederne for at bryde med den traditionelle venstrefløjs manglende evne til at give et troværdigt modspil til nyliberalismen og kapitalismen.

RESPECT er sidste skud på stammen i Europa og åbner mulighederne for igen at opbygge massepartier på et revolutionært grundlag, som kan udfordre de reformistiske partier, om de kalder sig socialdemokratisk, kommunistisk eller folkesocialistisk.

www.respectcoalition.org

Flere artikler fra nr. 230

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Venstrefløj Storbritannien

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2021 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside