Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 23 – Oktober 1986 – side 1

Skrot Schlüters kartoffelkur

Kræv og kæmp

Det er ikke så tit, at socialister har noget at råbe hurra for.

For femte år i træk samles man om Oktober-demonstrationer. Men selv rekordstore demonstrationer ville ikke fjerne Schlüter. Harmen har endnu ikke udviklet sig til en kamp, der kan sende Schlüter på pension.

En ting kan man glæde sig over – regeringens jubelstemning er forstummet. Næsten hver uge bliver de rystet over nye choktal. Ingen af alle deres kloge hoveder kan forklare, hvad der sker i økonomien. Langt mindre er de i stand til at gøre noget ved den nye økonomiske krise, der er på vej.

Regeringens målsætning om at fjerne underskuddet på betalingsbalancen inden udgangen af 1988 er blevet begravet uden ceremoni.

Borgerlige løfter om at mindske skattetrykket er blevet opfyldt med afgiftsstigninger og det største skattetryk nogensinde.

Det tredie indgreb i løbet af et år viser, hvor lidt de kan stille op mod et system, der vakler fra krise til krise.

Med indgrebet håber de på at dæmpe forbruget og fremme opsparing og eksport. Men ingen af forslagene kan tage fat i deres grundlæggende problemer.

Spekulation

Selv mange borgerlige indrømmer, at det stigende forbrug ikke kommer fra lønmodtagerne. Nogle grupper har opnået lønforbedringer i løbet af de sidste tolv måneder, men det kompenserer langt fra for det reallønsfald alle har oplevet i de sidste fire år.

Det øgede forbrug kommer fra den lille del af befolkningen, som nyder den enorme stigning i kapitalgevinster. I de sidste år har der været flere penge at tjene i spekulation i valuta, aktier og obligationer end i at investere i produktion og fabrikker.

Der har været en flodbølge af penge, som har strømmet mellem finansbørserne i hele verden. Dette spekulationsboom har skjult dybtgående problemer i verdensøkonomien. De industrier og nationale økonomier, som er kommet op at stå igen i de sidste år finder nu, at de ikke Kan sælge deres produkter med tilstrækkelig profit.

Krisen

Det er baggrunden for, at de sidste to års økonomiske opsving nu er vendt. Industriproduktionen i alle vigtige industrilande er begyndt at falde. Og spekulationsboomet kan ikke vare i evighed, da profitterne i sidste ende er afhængige af værdierne skabt i industrien. Wall Street-børsen i New York oplevede i sidste måned det største fald på en enkelt dag i 25 år.

Derfor virker regeringens eksport- og industri-fremmende planer i indgrebet som en skrædder i helvede. Danske firmaer har investeret enormt i de sidste to år. Men de investerer kun så længe, de kan få profit. Og profitraten på verdensmarkedet er stadig for lav for kapitalisterne.

Man kunne tro, at det var en oplagt situation, hvor oppositionen kunne vise Schlüter døren. Aldrig har det været så klart, at systemet ikke kan tilbyde os en ordentlig fremtid.

Men i stedet for at organisere imod kapitalismen snakker “arbejderpartierne” om at lappe på systemet. Socialdemokraterne kritiserer Schlüter, fordi han ikke har grebet ind hurtigt nok. SF bruger sine kræfter på at mane alle forhåbninger om forbedringer fra et rødt flertal til jorden.

Mange forventer at SiD vil være spydspids i kampen mod de borgerlige. Deres kongres for nylig stemte godt nok imod indkomstpolitik og yderligere nedskæringer. Men Hardy måtte ud og forklare, at det kun gjaldt under en borgerlig regering.

Vent ikke på valget

Det er ingen løsning at vente på, at Firkløverregeringen bevæger sig fra fortvivlelse til sammenbrud.

Der sker heller ingen forbedringer ved at vente pånæste valg. Arbejderflertallet har som mål at lappe på kapitalismen. De vil stå overfor nøjagtig den samme krise, som Schlüter og vil blive nødt til at lave de samme indgreb.

BZerne har vist, at man kan få myndighederne til at høre på vores krav hvis vi slås. Sygehusdirektører reagerer kun, hvis de bliver presset til det.

Det er kun igennem kamp, vi kan opbygge styrken til at stå sammen om et alternativ ikke bare til Schlüter, men også til Anker og Gert.

Billedtekst:
Oktober-demonstrationer viser utilfredshed men er ikke nok til at sende Schlüter på pension

Flere artikler fra nr. 23

Flere numre fra 1986

Siden er vist 1613 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside