Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 230 – 16. juni 2004 – side 5

USA set fra neden

“I arbejde ... og fattig”

Alan Maass

Det lyder som en overskrift i Socialistisk Arbejderavis. Men det var forsidehistorien på erhversledernes organ, Business Week, i maj måned  – en indrømmelse af den skandale, som hverken George Bush eller hans demokratiske “modstandere” har meget at sige om.

Ifølge en rapport for nylig fra Russel Sage og Rockefeller Foudnations, tjener omkring 34 millioner arbejdere – mere end en fjerdel af den amerikanske arbejdsstyke – mindre end $8,70 i timen. For en fuldstidsstilling giver det en årsindkomst under regeringens oficielle fattigdomsgrænse for en familie på fire.

Med andre ord får en fjerdel af den amerikanske arbejdsstyrke ikke udbetalt nok i løn, selv for et fuldtidsjob, til at holde deres familier over fattigdomsgrænsen uden hjælp – andre hustandsmedlemmer, der har et andet eller tredje job osv.

De udgør “the working poor” – de arbejdende fattige. I alt lever 43 millioner mennesker i lav-indkomstfamilier med børn, i følge Center on Budget and Policy Prorities. Det er familier med folk i job. Ifølge U.S. Census Bureau, har mere end totredjedele af alle hustande under fattigdomsgrænsen et eller flere medlemmer med job.

Oveni kommer så det faktum, at dem med de dårligst betalte jobs sandsynligvis også mangler ordentlige forsikringer – hvis de da overhovedet har nogle. Tag for eksempel den 36-årige Katrina Gill, der tjener $10 i timen som uddannet sygeplejemedhjælper i Oregon, men som Business Week påpeger, får hun ikke nogen sygesikring på sit arbejde. Så Katrina og hendes mand må bruge $640 om måneden på en privat sygeforsirking – ud af en indkomst, der knap kan dække det alene.

Det er den slags historier, der afslører sandheden bag politikernes snak om økonomiske opsving.  For mange millioner amerikanere er virkeligheden en ubønhørlig, elendig kamp om at får det hele til at hænge sammen fra den ene uge til den næste.

“Jeg har det som i et mareridt,” fortalte 36-årige Edward Plusniak, der mistede sit organiserede arbejde som pedel, efter entreprenøren fyrede alle organiserede ansatte og hyrede uorganiseret arbejdskraft i stedet. “Og jeg kan ikke vågne,” sagde han til Business Week.

Ifølge økonomerne er det et økonomiske opsving på vej, og arbejderne vil snart mærke det. Men lønningerne, især for den fattige del af arbejdsstyrken, har ikke ændret sig. Dette “opsving” er meget selektivt – de fleste af fordelene går til profitter og produktivitetsforbedringer.

Selv hvis jobsituationen forbedres, er det ikke sikkert, det vil have en infdlydelse på de arbejdendes fattiges levevilkår. Ifølge Arbejdsministeriet (Department of Labor) var totredjedele af de 277.000 arbejdere, der blev ansat i det private i marts, ansat i lavtløns arbejde – detailhandel, restauranter, pedeller og viceværter, hjemmehjælpere. Med andre ord er mange de nye jobs, der bliver skabt under denne økonomiske optur næppe værd at stå ud af sengen for om morgenen.

I mellemtiden nøler Kongressen med at hæve mindstelønnen. Mindstelønnen er blevet øget to gange i løbet af 90erne, men når inflationen tages med i betragtning er dens værdi i dag på samme niveau som før stigningen. Siden 1968 er den reelle værdi af mindstelønnen faldet med 40 procent. Hvis den havde fulgt med inflationen, ville mindstelønnen i dag være på $8,46 i timen i stedet for som nu $5,15.

Som Business Week opsummerede det: millioner af mennesker i USA – det rigeste land i verdenshistorien – lever en skyggetilværelse af maksimal usikkerhed, hvor een bus, der ikke blev nået, én bil, der ikke vil starte, ét sygt barn betyder forskellen mellem at have et job og at blive fyret, mellem overlevelse og de økonomiske chokbølger, der følger af lukkede telefoner og hospitalsregninger i $1000-klassen, der kan begrave dem under et bjerg af gæld.

Alan Maass skriver for Socialist Worker, USA

 

Flere artikler fra nr. 230

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Alan Maass

Siden er vist 1738 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside