Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 23 – Oktober 1986 – side 4

På kanten

De skjuler sig i en kælder sort som kul

Pia Larsen

En del af sommerens debat om et eventuelt arbejderflertal kom til at dreje sig om Gert Petersens person. Det skyldes ikke mindst provinsens største pestspreder – Jyllands-Posten.

En flere år gammel oplysning om Gert Petersens ungdomsflirt med nazipartiet blev pludselig opportun at bringe i marken. Og det blev gjort med brask og bram, ledet af Sønderjyllands svar på McCarthy, Bjørn Svensson.

At hetzen skulle startes nu, er klart fordi SF har pæne udsigter til at danne regering med socialdemokraterne efter et valg.

Men Socialistisk Weekend afslørede, at det hele ikke bare var en syg sønderjydes værk. Der stod prominente personer bag kampagnen. Selskabet til Værn for Dansk Folkestyre kom op af kælderen og frem i rampelyset. Sikkert til stor fortrydelse for både medlemmer og den borgerlige regering.

Pindsvinebevægelsen

Selskabet til Værn for Dansk Folkestyre (SVDF) består af en række ultra-reaktionære militærfolk og politikere. De har forgreninger ind i den såkaldte pindsvinebevægelse, Værn om Danmark – et modstykke til fredsbevægelserne. Og de sidder i Aktive Lyttere og Seere, Nordjydske Venner af Israel, Demokratisk Fredsorganisation, Reserveofficersforeningen og De samvirkende Soldaterforeninger. Allesammen frontorganisationer for højrefløjen.

Men de nøjes ikke med disse mere eller mindre “demokratiske” organiseringer. Derudover leverer de oplysninger til efterretningstjenesten, og de er ivrige fotografer til demonstrationer.

Hetzen mod Gert Petersen går ikke så meget på, at han som 13-årig var nazist. Var han forblevet det, var han blevet optaget i SVDF i stedet for at blive skældt ud. Nej, selskabet forfølger konsekvent socialister, og derfor er det også vores sag at forsvare Gert Petersen.

Når landets justitsminister Ninn-Hansen siger, at han ikke vil blande sig i selskabets aktiviteter – skønt flere af dem angiveligt er ulovlige, såsom falske underskrifter og ulovlig registrering – så er det en advarsel til os alle. Højrefløjen er parat til at slå ned på “undergravende kræfter”, og metoderne bliver ikke efter det demokrati, de ellers hylder og ønsker at beskytte.

Ingen naivitet

Vi er afgjort mere bekymrede over Gert Petersens stalinistiske fortid end over hans nazistiske. Men når det er de ultra-reaktionære, der fører korstoget, så er det ikke for demokratiets eller sandhedens skyld. Så er det fordi de afskyr alt, der er rødt, og kampagnen viser både noget om deres magt og en del om deres midler.

Vi hverken kan eller vil arbejde på samme måde. Men vi skal heller ikke være så naive, at vi tror, at en socialistisk magtovertagelse vil gå upåagtet hen.

Når Schlüter ikke i dag er medlem af det sorte selskab, så er det for ikke at blive kompromitteret. Men når han samtidig ikke vil tage afstand fra samme, så er det også fordi han i en anden situation vil være glad for organisationen og vil drage nytte af dens viden og kontakter.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 23

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 2373 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside