Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 231 – 3. august 2004 – side 2

Det mener vi

Oprør forventes

Anders Fogh forsøger at sminke sin regering med et par kvindelige ministre for at forberede sig til et Folketingsvalg. Ingen ved om det kommer i næste uge eller om et år. Men vi mærker alle, at regeringen har store problemer, og det skal være vores mærkesag at gøre dem endnu større.

Foghs reaktionære regering har ikke ligget på den lade side i sommerferien. Gymnasierne skal privatiseres, irakerne tortureres og de multinationale forgyldes med EU-kroner. Regeringen fører ideologisk kamp mod de udstødte og anderledes. Vi skal alle sammen ligne små kloner af Mærsk og Pia Kærsgård, så vi både kan blive grådige og hadefulde. Så glemmer vi nok alle de andre angreb. Forsvaret af Christiania er et af vores stærkeste ideologiske modsvar og den kamp er ikke afgjort endnu. Det skal vi vise på Christiania-demonstrationen ved Folketingets åbning 5. oktober.
Den nye strukturreform betyder centralisering, planlagte nedskæringer og åbne døre for mere privatisering. Det betyder også, at de danske gymnasier skal markedsgøres. De skal have selveje, hvor den lokale elite af erhvervsledere og deres ideologer skal bestemme over det lokale gymnasium. Det betyder, at den demokratiske indflydelse forsvinder til fordel for pengemagten, og snævertsynede profitinteresser skal dirigere behovet for uddannelse. Ydermere skal de styres af taxametertilskud, som både betyder nedskæringer og pædagogikken underlægges pengene. Gymnasielever og alle andre som er imod nyliberalisme og privatiseringer forventes at gøre oprør. Loven er endnu ikke vedtaget, så store strejker, besættelser og demonstrationer på landets uddannelsessteder kan stoppe angrebet.
Vi vil se store nedskæringer på statsbudgettet, i amter og kommuner, når budgetforslagene kommer på bordet. Og besparelserne rammer ensidigt os, ikke de rige. Vores velfærd i form af sygehuse, skoler og daginstitutioner bliver beskåret. Vi skal fyres eller løbe hurtigere, mens pasning, pleje og undervisning reduceres til en udslidt Netto-butik, hvor vi tilbydes de dårligste varer med en minimal service. Med god grund vil der komme strejker og protester, og det ser vi frem til. Der er brug for at vi slås for velfærden. Fagbevægelsen kan organisere disse protester til en bølge mod regeringen. Om toppen i fagbevægelsen vil er tvivlsomt. Men ønsket om at stable et alternativ til Fogh er i gang. Fagligt Ansvars store konference 28. august kan blive et spring fremad, hvis der bliver besluttet at handle og ikke blot vente til næste valg.
Danske soldater og danske virksomheder deltager i undertrykkelsen og udplyndringen af Irak. Tortur, drab og vold mod børn er hverdag i den danske besættelse, ligesom de danske virksomheder med A.P. Møller i spidsen kredser som gribbe om det blødende offer. Protesterne mod besættelsen fortsætter globalt og det samme gør modstanden i Irak. Kombinationen af de to ting skaber stadig større problemer for USA og de andre imperialistiske lande. Vi skal gøre dem endnu større også i Danmark ved at fortsætte protesterne og støtte modstanden i Irak.
Modstanden mod Fogh og den herskende verdensorden tager til. Det samme gør viljen til at opbygge alternativer sammen. Danmarks Sociale Forum 1. – 3. oktober bliver et højdepunkt for alle aktivister, der vil noget sammen med andre. det er her, vi kan diskutere holdninger og erfaringer, samt lægge planer for den kommende styrkeprøve med Fogh og de multinationale. Vi vil sammen med titusinder af andre fra hele Europa gøre det samme på European Social Forum d. 14. – 17. oktober i London.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 231

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2413 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside