Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 231 – 3. august 2004 – side 3

Dansk Tortur?

Alexander Lassithiotakis

En dansk efterretningsofficer er blevet sendt hjem fra Irak før tid, på grund af mistanke om brug af tortur. Hjemsendelsen sker efter at menige soldater i Camp Eden lejren har meldt officeren fordi de ikke kunne acceptere hans afhøringsmetoder.
Mandag den 26. juli blev et auditørkorps sendt til Irak for at undersøge sagen, og fredagen efter (30. juli ), valgte korpset at sende den anklagede officer hjem. Officeren er anklaget for at have nægtet fanger at drikke, og at have tvunget dem til at indtage belastende og stressende stillinger gennem længere tid, som et led i forhøret af fangerne. De samme forhørsmetoder som den amerikanske hær gennem længere tid har benyttet.

Da de første afsløringer af den amerikanske brug af tortur kom frem, valgte de amerikanske ledere at skyde skylden på de soldater, der havde benyttet sig af torturen, og lovede at de skyldige ville blive straffet. I takt med stadig flere afsløringer, viste det sig dog, at torturen ikke bare var de enkelte soldaters fejl, men derimod en bevidst forhørs-strategi, som ledelsen af den amerikanske hær havde givet ordre til, og som både den amerikanske efterretningstjeneste og forsvarsministeren Rumsfeld, havde sanktioneret.
Hvis det viser sig, at beskyldningerne om at også danske soldater har anvendt tortur er rigtige, kan det ikke overraske nogen. De danske soldater er en del at besættelses-magten sammen med USA, og ligesom de hjælper til med at holde den irakiske modstand nede, hjælper de også med at forhøre irakiske fanger. Forsvarskommandoens pressechef, Hans-Christian Mathiesen, udtaler til Ekstrabladet at når beskyldningerne om tortur kommer frem, skal man huske på, at de danske soldater er unge mennesker, der arbejder under hårde betingelser og et umenneskeligt pres (Ekstrabladet d. 2/8).

Spørgsmålet er så om det betyder, at vi skal se igennem fingrene med brugen af tortur, eller om vi i stedet for at pege fingre af soldaterne, skal placere ansvaret hos den regering, der har besluttet at danske soldater skal være en del af en urimelig besættelse?

Alexander Lassithitakis

Flere artikler fra nr. 231

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2229 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside