Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 232 – 2. september 2004 – side 2

Det mener vi

Fuld af løgn igen!

”Milde gaver – og ingen besparelser” det var en af de rosende beskrivelser Fogh-regeringens nye finanslov fik i medierne. Finansloven giver os bedre fødevarer, mere forskning, uddannelse, miljø og børnepasning – i hvert fald hvis man læser de borgerlige mediernes fremstilling.

Men realiteten er at Fogh endnu engang er fuld af løgn – alle finanslovens ”gaver” er små lappeløsninger på nogle få af de områder som skattestoppet har udhulet. Sidste års finanslov betød massive besparelser på uddannelsesområdet over de næste mange år, indenfor børnepasning har daginstitutionerne hvert år siden skattestoppet blev gennemført stået model til massiver nedskæringer på de kommunale budgetter, og på miljøområdet er billedet det samme med små lappeløsninger i et hav af nedskæringer.
De store gaver går til erhvervslivet i form af støtteordninger og favorable fradrag, og det sker i så stort et omfang at erhvervslivet kun bidrager med 10% af de samlede skatter, på trods af at det er dem der tjener allermest. Den almindelige dansker betaler gildet mens erhvervslivet danser på de bonede gulve.

Men det sagde Anders Fogh og Thor Pedersen ikke noget om da de fremlagde foreslaget til finanslov 2005 – og selvfølgelig gjorde de ikke det, for det har de heller ikke gjort alle de andre gange de har givet vores penge til erhvervslivet.
Den danske deltagelse i krigen mod Irak, udstiller fint Foghs gaveregn til erhvervstoppen. De argumenter Fogh brugte for at gå i krig var de samme som Bush og Blair brugte, nemlig at Irak besad masseødelæggelsesvåben og at Irak havde forbindelse til Al-queda, men den reelle grund var en anden. På den måde har Fogh kunnet sno sig uden om undersøgelser, som hans kolleger i udlandet har været igennem. Danmark har frem til 1. maj 2004 brugt 450 millioner på krigen i Irak, eller cirka 1,3 millioner om dagen, mens A. P. Møller til sammenligning har tjent op mod 10 millioner om dagen på at fragte krigsmateriel og genopbygge Irak.

A P. Møller må virkelig være en af de erhvervsledere, der griner hele vejen hen til banken. Ikke nok med at han tjener fedt på krigen i Irak, samtidigt har han forhandlet en aftale om den danske Nordsø-olie med regeringen, der forgylder ham de næste mange år. Og alt imens A. P. Møller tjener fedt på olien, betaler vi tårnhøje priser for fyrringsolie og benzin. Det sker selvom Danmark har så store olieressourcer at vi kunne forsyne os selv med billig olie og benzin – og samtidigt tjene endnu flere penge til statskassen end vi gør i dag.
Som en omvendt Robin Hood tager Fogh fra de fattige og gir til de rige. Erhvervstoppen forgyldes og vi betaler for det.
Og det næste skridt bliver at skal arbejde mere uden lønforhøjelse.
Men nu er tiden kommet til at stille Fogh stolen for døren. Vi kunne passende finde inspiration fra de store mandagsdemonstrationer i Tyskland mod Schröders krigserklæring mod velfærdsamfundet og masseprotesterne mod Bush i New York. Det er op til os at skabe et pres fra neden, der gør at fagbevægelsen og studenterbevægel-sens ledelse ikke kan side kravet om kamp overhørig!
Vi gider ikke flere løgne, men heller ikke mere passivitet!

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 232

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2439 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside