Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 232 – 2. september 2004 – side 3

Ny bog

En anden Verden er mulig, hvis ...

Alexander Lassithiotakis

Den 1. oktober udkommer en ny debatbog, af Susan George, der giver sit bud på hvordan er anden verden kan blive mulig.

Susan George er ingen hvem som helst; i gennem de sidste tre årtier har hun som kritisk akademiker, været en af de mest prominente kritikere af nyliberalismen. George er næstformand i den kritiske forsker-sammenslutning Transnational Institute, og vice-præsident i ATTAC i Frankrig.

Den nye bog er ment som både en introduktion til globalisering og den antikapitalistiske bevægelse, samt som et indspark i debatten om hvilken anden verden vi slås for samt hvordan denne kan opnås. Således er George’s intention at bogen skal henvende sig både til helt grønne aktivister og til de gamle rotter i bevægelsen. Bogen er inddelt i tre hoved-dele, en der introducerer til spørgsmålet om globalisering, en der handler om visioner for en anden verden og en der handler om strategi for bevægelsen.

Den første del er et must for alle nye aktivister; selvom indføringen på den ene side er kortfattet og grundlæggende, er det på den anden side, helt tydeligt er skrevet af en kvinde der ved hvad hun taler om. Læseren kan her høste frugten af George’s forskning, og skaffe sig en forståelse af kapitalismens kompleksitet i dagens globale verden. I delen om visioner, skitserer George hvilken verden hun forestiller sig er mulig. George’s vision er at Europa skal gå forrest i at etablere en ny retfærdig verdensorden, der gennem afgifter, beskatning og omdistribuering skal sætte menneskelige behov over profit-hensyn. Denne del af bogen er detaljeret og inspirerende. George anviser mange konkrete og simple tiltag og reformer der uden tvivl kunne gøre verden til et bedre sted. Den sidste del af bogen, er tilgengæld lidt af et antiklimaks. Hvor man forventer en strategi-diskussion om vejen frem for bevægelsen, får man i stedet en slags “aktivistens ABC“.

George gennemgår mange praktiske huskeregler og tips til hvordan man bygger alliancer, integrerer nye aktivister i ens gruppe, afholder gode møder etc. Taget for hvad den er, er denne del bestem også værd at læse, ikke mindst for de aktivister der trænger til at gennemgå og ruske op i deres rutiner. Men George afholder sig fra at indgå i en diskussion om vejen frem for bevægelsen, og forholder sig faktisk ikke til den udvikling bevægelsen har taget gennem de sidste par år. Dette kommer også til syne i bogens konklussion der er et genoptryk af en tale forfatteren holdt på World Social Forum i 2003. Hvorfor George har valgt at lade ordet “Hvis...“ stå så centralt i bogens titel står tilbage for læseren som et ubesvaret spørgsmål, for dette hvis bliver aldrig rigtig behandlet i bogen. Dette til trods er bogen dog stadig absolut anbefalelsesværdig. Den er detaljeret indsigstfuld, let forståelig, inspirerende og udfordrende; og det gælder uanset hvor ny eller gammel man er som aktivist i bevægelsen.


Flere artikler fra nr. 232

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 3013 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside