Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 232 – 2. september 2004 – side 4

Hva' nu Christiania

Jesper Juul Mikkelsen

Der har været stille om Christiania den seneste tid, måske fordi regeringens planer om at rydde Fristaden ikke er et godt tema for den valgkamp der så småt er gået i gang – Socialistisk Arbejderavis har talt med Nina og Adriano der begge er aktivister i Forsvar Christiania-initiativet

Hvorfor forsvare Christiania ?

Nina: Christiania er et enestående eksempel på en tankegang som bestemt er vær at forsvare, og hvis vi ikke havde denne tankegang så er der ingen grænser for hvor vi kan ende. Denne tankegang er noget med plads til alle mangfoldighed osv. hvis vi skære den tankegang fuldstændig væk bliver verden et forfærdeligt sted at leve. Christiania er et meget smukt sted at have som symbol på denne tankegang og også en nødvendighed for alle de mennesker der høre til de minoriteter der ikke er acceptetret andre steder

Adriano: Christainia er et symbol på en meget sympatisk livsstil der ikke går ud på hvem der har mest og hvem der er hurtigst og stærkest, alle mennesker har brug for den kærlighed og inspiration som Christiania giver. Det er ikke fordi vi går under hvis vi ikke har Christiania men det vil være et heftigt tilbageslag. Så skulle vi selv til at lave vores stue om til barfodstempel.
Jeg kan ikke lide den logik der går på at man er hvad man ejer og det er det som måler ens vær som menneske. Det er jo dem som har mest som laver mindst. Den kollektive brugsret på Christiania er et alternativ til denne tankegang og den ville vi nødigt undvære.
Det er fantastisk at se at mennesker kan fungere uden de regler der er i det omgivne samfund og man faktisk kan skabe et rat miljø når der ikke er mere en de 5 love som er på Christiania.

Nina: Hvordan ville Christiania se ud hvis der slet ikke havde været nogen modstand til Christiania. Jeg ved godt det er urealistisk men tænk hvis hele verden var som Christiania hvor dejligt det kunne være.


Hvordan forsvare vi Christiania ?

Adriano: Nu lever vi i et mere eller mindre demokratisk samfund selv-om det godt kan være svær at se, når vi kan se hvordan det handler om at have penge for at slå igennem. Hvis nu vi levede i et rigtigt demokratisk samfund ville det jo ikke være noget problem. Men det er jo bare svært når vi lever i et samfund hvor nogen bestemte ting kan få alt det opmærksomhed de vil have men hvor et unikt sted som Christiania ikke kan få andet end noget meget farvet omtale hvor man enten skal hade eller elske Christiania og det er der jo ingen der tror på. Det handler om at vinde folkets tillid....

Nina.... ja og vinde folkets kærlighed. Grunden til at Christiania er sådan et popfænomen og du ser en masse Bevar Christiania t-shirts og alt muligt, er en form for kærlighed til Christiania man ser specielt hos unge mennesker, og det syntes jeg er dejligt. Hvis vi tager fat ved problemets rod og går ud til det brede publikum, og hiver fat i dem hele tiden, og giver dem sandheden – jeg kan ikke tro at hvis man viser dem hvor dejligt det kan være og sætter dem ind i det at folk ikke vil bevare Christiania. Jeg vil vove at påstå at folk der siger at Christiania skal rives ned aldrig nogensinde været der, der er bare en helt speciel stemning man ikke kan lade være med at holde af hvis man kommer der ofte. Hvis flere mennesker kunne blive en del af Christiania og blive mere integreret i hvad det er og hvad det går ud på, så tror jeg helt klart at Christiania kan redes. I sidste ende er det jo regeringen der bestemmer, men i sidste, sidste ende er det folket der bestemmer, og hvis flertallet er bredt nok skal de sgu nok rette sig efter det., Men selvom der er flertal for at bevare Christiania er det ikke et stort nok og aktivt nok flertal.

Hvad er det næste Forsvar Christiania skal gøre for at vi kan vinde ?

Nina: Mobilisering af flertallet er vigtigt. Hvis vi kan få gjort flertallet aktivt, som jeg snakkede om før, jamen så er der jo stort set ingen grænser for hvor vi kan gå hen og hvad vi kan gøre.

Adriano: Jeg tror ikke det handler så meget om at mobilisere de folk der støtter os, for det har de gjort de sidste år og det gør de nok også de næste ti år – det er jo lige som med den der forbandede krig, hvor der blev mobiliseret i massevis, og ikke fordi jeg ikke tror det har en effekt, men jeg tror bare ikke at den regering vi har nu tager folket voldsomt seriøst – jeg tror mere man skal sende en eller anden Christiania-fnat ud, altså at vise hvad det er, lave kærlighedsfester og sprede den gode karma.

Flere artikler fra nr. 232

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Christiania

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2812 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside