Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 232 – 2. september 2004 – side 4

Uddannelsesstøtte

Mere ketchup til de studerende

Jakob Nerup + Klaus B. Jensen

Studerende bør lukkes inde i små værelser med dårligt indeklima og skal fodres med en varieret kost bestående af ketchup, leverpostej, pasta og knækbrød ligeligt fordelt ud over døgnets 24 timer. Jo dårligere forhold man har som studerende jo hurtigere kommer man igennem sin uddannelse og kan betale skat til samfundet, som vi så kan omfordele til private multinationale virksomheder.

Det kunne godt lyde som et internt regeringsnotat oven på Gallups undersøgelse om hvor meget studerende på mellemlange og videregående uddannelser får i tilskud fra deres forældre. Gallups undersøgelse viser dog at det er hovedsagelig er på universiteterne at studerende får tilskud fra deres forældre, på pædagog og lærerseminarier og på sygeplejeskoler er billedet et helt andet her modtager kun 23 % af de studerende tilskud imod 40 % på universiteterne. Det betyder også at langt størstedelen af studerende ikke modtager tilskud fra forældre. Alligevel er der i medierne skabt et billede af at alle studerende vælter sig i penge, spiser brunch på byens hippeste cafeer og går i byen hver weekend.

Det er en underlig logik der ligger bag undersøgelsen og den debat der efterfølgende er opstået, og det virker nærmest som en naturlov at man som studerende skal have et fritidsarbejde på 12 timer om uge og leve af pasta og ketchup, samtidigt med et fuldtidsstudie. Og det er ikke kun for at spare penge SU’en skal væk. Det er i høj grad et spørgsmål om at lave en udskillelse, så kun de privilligerede har råd. Hør blot på formand for VU Claus Horsted: ”De studerende er heldige, de er privilegerede, og de kan godt finansiere deres studier med lavt forrentede lån.”

Undersøgelsen har fået topøkonomer til at foreslå et opgør med fuld SU til alle. De sekunderes af Venstres Ungdom som helt vi afskaffe SU’en og helt absurd af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, som er villig til at afskaffe SU’en i det sjette studieår. Et ønske som de borgerlige og de rige længe har haft, men ikke turdet fremsætte, fordi det store flertal er imod. Og det har de god grund til. Hovedparten af de mange SU-kroner falder på meget tørre steder, fordi de fleste ikke har velhavende forældre. Det er faktisk kun 5 % af befolkningen som har en lang videregående uddannelse. Og hvis ens forældre er pædagoger, så er der ikke penge til hverken månedsbidrag eller ejerlejligheder. Hvis SU’en fjernes for de rigestes børn, spares der ikke mange penge. Hvis det fjernes for fx pædagogernes børn, så vil det presse rigtig mange ud af uddannelsessystemet eller til endnu mere åndssvagt erhvervsarbejde. At bevare SU’en til alle, og endda forhøje den betydeligt, er et solidarisk udgangspunkt, hvor det store flertal får fordelen.

Flere artikler fra nr. 232

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup
Klaus B. Jensen

Siden er vist 2424 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside