Socialistisk Arbejderavis
Nr. 232 – 2. september 2004 – side 9
Til kamp mod Microsoft og patenter
Danny Morck Jensen
Windows er faktisk en fast og naturlig del af vores computer... Sådan tænker og forventer de fleste i hvert fald af PC’en, når den lades med strøm. Hvad skulle vi ellers have? – Men Linus Torvals fyrede startskuddet af og flere melder sig på banen inden for open source bevægelsen.
I 1991 udvikler Linus Torvals det alternative og åbne styresystem, Linux, fordi de styresystemer, der allerede var på markedet, såsom Microsofts, var præget af restriktioner, der gjorde at man ikke kunne få nogen indsigt i programmerne og deres opbygning. Microsoft frygter økonomiske tab, hvis opbygningen af det avancerede styresystem blottes for andre konkurrenter, som herefter kunne true dets patenter og monopol. Derimod efter udviklingen af det første Linux, lægges det ud på internettet, hvorfra det lige siden har været frit tilgængeligt til at hente ned og bruge, samt at viderebygge på af hvem som helst og dette ganske gratis. Konstant har Linux m.m. været i utallige programmørers hænder fra hele verden, og er blevet så godt et styresystem at det udfordrer nutidens Microsofts produkter og på mange områder endda er bedre.
Linux i den offentlige sektor
Flere steder bruges Linux særligt på arbejdspladser, hvor der eksempelvis opereres med tekstbehandling og regneark m.m., og hvor det fungerer lige så godt som Microsofts produkter. Bergen Kommune i Norge har allerede skiftet deres Microsofts produkter ud og i stedet erstattet det med systemet, Novells Suse Linux Enterprise Server 8 og derved sænket udgifterne markant. Tyskland er også gået nye veje med en aftale med IBM og Suse, der har medført at flere hundrede lokale myndigheder får billige IBM-computere indeholdende Suses Linux systemet. Frankrigs minister for offentligt ansatte har vurderet, at hvis ”open source”-baserede selskaber får lov til at byde ind på softwareordrer hos den offentlige sektor, vil det skabe fri konkurrence, som vil resultere i en halvering af it-udgifterne i den offentlige sektor. For der er mange penge at spare, men det interesserer tilsyneladende ikke de danske politikere der sidder i toppen særlig meget. Forslaget har ellers været fremme af SF’s Knud Erik Hansen, nemlig om at bringe Linux og andre ”open source”-programmer ind i den offentlige forvaltning. De fleste partier stemte dog ikke for dette beslutningsforslag, men det blev ellers positivt modtaget af især Enhedslisten og Kristen-demokraterne.
Software i den fattige verden
Verdens stater prioriterer, hvordan deres penge bedst bruges og det gør staten Danmark selvfølgelig også. Sådan ser vores del af verden ud, da vi har en sund økonomi, men noget helt andet er det i den fattige del af verden, hvor man har at gøre med en kapital i et meget mindre størrelsesforhold. Der handler det virkelig om mennesker og ikke dyre softwareprodukter, afgifter og patenter. Her skal det være andet end Microsoft, hvilket også er ved at ske med hjælp fra ”open source”-bølgen. For der er brug for konkurrence på dette område, så der skabes et modspil til det monopol og den økonomiske magt som Microsoft har.
Cand Polit., Flemming Bjerke beskriver det meget godt i sin kronik med titlen, Verdens Økonomi og Politik ved en skillevej: “ Microsoft kan derfor sidde som en stat over staterne og inddrive sine skatter og udvikle sine systemer så man hele tiden må have nye programmer, hvis ikke man skal have problemer med at kommunikere og samarbejde med andre“
Verdens teknologi, om det er hardware eller software, udvikler sig hele tiden til det endnu bedre og med flere funktioner. Udvikling er uundværligt, men denne udvikling inden for it, hvor Microsoft sidder på det meste af markedet, er selvfølgelig ikke for udviklingens egen skyld, men for de enorme summer penge der kan tjenes, idet programmerne hurtigt forældes, når nye versioner kommer på markedet. Man skulle jo ikke komme bag ud i udviklingen, vel, så det er bare med at smide noget cash på bordet, hvis man stadig vil følge med strømmen.
Linux er meget mere end beskrevet her- tjek nettet og bliv klogere.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe