Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 233 – 22. september 2004 – side 2

Det mener vi

Op af lænestolen og ud på gaden

”Vi gider ikke mere passivitet” sådan blev lederen i sidste nummer af Socialistisk Arbejderavis afsluttet. I løbet af de næste par uger ser det ud til at den sætning vil blive gjort til skamme. For meget tyder på at regeringen får et varmt efterår.

Elev- og studenterbevægelsen har sammen med en række faglige ungdomsorganisationer arrangeret ”Stop Nu” konferencen, der løber af stablen den 22. september, inden blækket på denne avis er tørt. De lægger op til en storstilet demonstration på Folketingets åbningsdag den 5. oktober i protest mod alle de forringelser der er på uddannelsesområdet. I udgangspunktet er det en protest mod de voldsomme nedskæringer der har været på uddannelsesområdet de seneste år. Siden 2001 er investeringen i uddannelse faldet med 1.100 kr. pr. uddannelsessøgende. Der mangler 1,1 milliarder kr. for at sikre samme niveau som dengang. Men det handler også om at sikre nogle af de solidariske værdier der er i uddannelsessystemet, bl.a. at alle har lige mulighed for at blive optaget på en uddannelse, at elever og studerende sikres demokratisk indflydelse på deres uddannelse og sidst men ikke mindst at studerende får en SU de kan leve af
Fogh-regeringen har gjort sit til at ødelægge uddannelsessystemet med massive nedskæringer, angreb på kvote 2 systemet, nedslidning af skoler og afskaffelse af demokratiet på universiteterne. Med andre ord har regeringen gjort det danske uddannelsessystem klar til at blive overtaget af erhvervslivet.

Det er indlysende at ikke bare regeringens politik, men selve dens eksistens er den altdominerende forhindring for forbedringer af uddannelsessystemet. Derfor er det politisk tåbeligt at studieorganisationerne fastholder deres strudsepolitik og nægter at gå imod regeringen. Fagbevægelsen har med Fagligt Ansvar og LO-sektioner sat det klart op, at regeringen skal væk og erstattes af et flertal bestående af Socialdemokrater, SF og Enhedslisten. Det bør Sig-Stop-Nu kampagnen også gøre og sige ”Fyr Fogh”.

Et yderligere og nødvendigt skridt er at benævne problemet i dagens uddannelsessystem. Vi kan ikke længere nøjes med de holdningsløse fraser om de studerende som Danmarks råstof. Vi må ligesom regeringen bekende kulør. Foghs uddannelsespolitik skrives af de multinationale dirigenter i Dansk Industri. Vores uddannelsespolitik skal skrives af flertallet, arbejderklassen og de studerende. Derfor bør hovedparolen for elev- og studenterbevægelsen være ”Uddannelse for livet – ikke erhvervslivet”.

Det er ikke kun elever og studerende der har et horn i siden på regeringen, 5. oktober. Forsvar Christiania laver demonstration og Nej til Krig har også planer. Oktober måned står også i de sociale fora’s navn. Fra den 1. – 3. oktober afholdes Danmarks Sociale Forum på Christiania og på Christianshavn og fra den 14. – 17. oktober. På de sociale fora bliver diskussionen om en anden Verden taget på flere forskellige planer, aktivister fra alle bevægelser mødes og giver deres bud.

Aktiviteter er der nok af de kommende uger. Det er med at komme op ad lænestolen og ud på gaden, og hvis vi er mange nok til at forene kampene kan vi måske slippe af med Fogh.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 233

Flere numre fra 2004

Siden er vist 2466 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside