Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 233 – 22. september 2004 – side 6

Den amerikanske fagbevægelse i offensiven

Million Workers' March

Jan Hoby

- Den amerikanske fagbevægelse i offensiven
Alt for mange har et billede af den amerikanske arbejderklasse, som en klasse der er reaktionær og patriotisk indtil til benet. Som er bestukket af de to pro-kapitalistiske og imperialistiske partier, Republikanerne og Demokraterne. Men intet er fjernere fra sandheden. Både den hvide, sorte og latinamerikanske arbejderklasse er hele tiden involveret i strejker og militante aktioner landet over, men som i resten af Verden har almindelige menneskers kampe ikke pressens interesse. Organisationsprocenten er på vej op, specielt blandt de spansktalende dele af arbejderklassen.

Godt nok er ledelsen af den amerikanske arbejderbevægelse endnu mere i lommen på arbejdsgiverne end i Europa, og deres klassesamarbejde involverer også samarbejde med den organiserede kriminalitet. Men venstrefløjen i den amerikanske fagbevægelse vinder terræn, og formår at rejse bedre politiske dagsordener, der skaber øget opbakning og bevidsthed hos deres medlemmer.
Initiativet ”Million Worker March” er det seneste forsøg på at give den amerikanske arbejderklasse en selvstændig stemme. Den 17.oktober har initiativet indkaldt til massedemonstration i Washington, DC. Et græs-rodsinitiativ som møder organiseret modstand fra fagbureaukratiet. I juni instruerede ledelsen i AFL-CIO alle dets medlemsorganisationer om ”ikke at støtte eller bruge kræfter på demonstration i Washington, DC ” og årsagen var, at hovedfokus skulle være på at få fjernet Bush ved valget til november. Hvad fagbureaukratiet virkelig siger er; glem alt om kampen for bedre løn og arbejdsforhold, hold kæft om besættelsen af Irak. Tiden er ikke til at rocke båden, nu gælder det valget af John Kerry. En sang der lyder velkendt også i Danmark! Men græsrødderne og fagoppositionen giver ikke op. I august tilsluttede District Council 37 AFSCME, en organisation der repræsenterer 125,000 kommunalarbejdere i New York, sig demonstrationen, og The Green Party har ligeledes valgt at bakke op. Det som svarer til LO i South Carolina, støtter også demonstrationen, og organiserer busser til Washington DC. En massedemonstration den 17. oktober kan for alvor sætte en ny og selvstændig dagsorden for hele den amerikanske arbejderklasse, som rækker ud over præsidentvalget i november og som rækker ud over USA’s grænser.

Se mere på www.millionworkermarch.org

Flere artikler fra nr. 233

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2421 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside