Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 234 – 13. oktober 2004 – side 5

Israel – Palæstina

Feje hold

Peter Iversen

Overskygget af begivenhederne i Irak, har Israel siden slutningen af september angrebet den palæstinensiske befolkning i Gaza-området med en voldsomhed, der sagtens kan matche amerikanske angreb på irakiske oprørsbyer. I løbet af 10 dage er over 100 civile palæstinensere døde i den militære operation, som den israelske hær og regering har døbt ”Regnskabets dage”. Enkelte militante palæstinensere var også blandt ofrene.

Baggrunden for israelernes hårdtslående aktion var, at palæstinensiske militante havde fyret hjemmelavede raketter fra den nordlige del af Gaza ind over grænsen til Israel. Raketangrebet dræbte to israelske børn. For at forhindre gentagelser rykkede israelerne ind med 2.000 mand, 100 tanks og kamphelikoptere i luften ind i Jebaliya-flygtningelejren i det nordlige Gaza. I Jebaliya bor der omkring 100.000 palæstinensere.
Den israelske hærs aktion inde i Jebaliya har karakter af ren afstraffelse mod den palæstinensiske befolkning. Israel vil fortælle palæstinenserne, at de må påregne mangefold død og lemlæstelse, hvis man ikke stopper med at sende hjemmelavede raketter ind over grænsen.
Samtidig har Israel besluttet sig for at lave en buffer-zone i det nordlige Gaza, så palæstinensiske raketter ikke kan nå ind over grænsen til Israel. Derfor har israelerne med sædvanlig hård hånd nedrevet flere rækker boliger i Jebaliya og dermed atter en gang bidraget til hjemløsheden blandt palæstinensiske familier.

Midt under israelernes militære aktion i det nordlige Gaza, kom den israelske regering med hårde anklager imod FN’s hjælpeorganisation UNRWA, der laver humanitær hjælpearbejde blandt de palæstinensiske flygtninge. Israel kom med beskyldninger om, at UNRWA havde ladt deres ambulancer blive brugt til at fragte palæstinensernes raketter. Israelerne forsøgte at få den danske chef Peter Hansen fjernet fra UNRWA, men beskyldningerne har ikke kunnet holde. Hvad israelerne beskyldte for at være raketter, viste sig blot at være sammenrullede bårer. Peter Hansen har bedt om at få en undskyldning fra israelerne, men får det næppe – Israel vil gerne af med ham, fordi han flere gange har kritiseret israelernes blodige fremfærd mod civilbefolkningen.

Israelernes seneste fremfærd i Gaza blev indbragt for FN’s sikkerhedsråd. Som så ofte før nedlagde USA som Israels ven veto mod en resolution, der krævede omgående ophør af alle militære operationer i det nordlige Gaza og tilbagetrækning af israelske styrker. Den amerikanske FN-ambassadør John Danforth kaldte resolutionsforslaget ”ubalanceret og ulige mod Israel” og mente, at den ”savnede troværdighed”.

Et andet sted i det besatte Palæstina blev en dansk fredsvagt d. 3. oktober skudt ved Hebron. Det er den 21-årige Maja Touzari fra København, der blev ramt af en gummikugle afskudt af israelsk militær. Kuglen borede sig ind i kroppen på hende, så hun måtte på hospitalet for at få den opereret ud. Hun var sammen med ca. 300 lokale landsbybeboere og 30 internationale fredsvagter til demonstration ved den sikkerhedsmur, israelerne er ved at opføre. Hun var ved at videofilme demonstrationen, men blev altså udset som mål for de israelske soldater. Hun var ikke den eneste, der blev ramt, da de israelske soldater åbnede ild imod demonstrationen. Da en israelsk fredsvagt ville hjælpe en såret palæstinenser, blev også han ramt to gange i benet. Mindst 7 måtte på hospitalet efter israelernes beskydning.

Maja Touzari har ikke tabt modet efter sit møde med en israelsk gummikugle. Efter at hun har fået kuglen opereret ud og bliver udskrevet fra hospitalet, fortsætter hun som planlagt med at være fredsvagt i Palæstina.


Man kan læse om fredsvagterne på www. palestinafredsvagter.dk

Flere artikler fra nr. 234

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 2168 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside