Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 234 – 13. oktober 2004 – side 6

Stop Nu-demonstration

På vej mod et studenteroprør

Jesper Juul Mikkelsen

Ulla Tørnæs råber fornærmelser til de 35.000 elever og studerende på Christiansborg Slotsplads, der er mødt frem for at vise deres utilfredshed med de besparede forhold på deres skoler. På samme tid i Århus får Frank Aaen et kæmpe bifald på den 10.000 mand store demonstration for sit politiske angreb på regeringen for at have råd til bomber i Irak og ikke skoler i Danmark. Begge illustrerer de problemet og behovet i bevægelsen, for hvad skal der ske nu?

De tusinder som gennem de sidste uger har besat skoler og gymnasier, har skabt blæst om nedskæringerne på uddannelserne og vist at der er en radikaliseret ungdom som ikke lade sig spise af med indholdstomme løfter om uddannelse fra regeringen. De vil have forbedringer nu, og de skal være mærkbare. Men hvem skal levere varen? Regeringen og Dansk Folkeparti gør det ikke, fordi de har besluttet sig for at følge Dansk Industris behov for mere elite i stedet for de manges behov. Socialdemokraterne har lagt sig i regeringens slipstrøm og har ikke nogen seriøs dagsorden – de vil ikke komme med håndfast løfter, hvis de skulle vinde et valg.

Ulla Tørnæs og hendes ligesindede lader sig ikke overbevise af hverken tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd eller en enkelt demonstration. Skal hun tilføre de milliarder som der mangler på uddannelsesområdet, så skal der et enormt pres til. Regeringen skal føle at taburetterne vakler under dem, hvis ikke de indfrier kravene. De skal fornemme at langt mere er på spil end utilfredse studerende. De skal føle at den radikale vilje til handling og skarpe meninger kan spredes til landets arbejdspladser og sætte en slumrende arbejderklasse i brand. Som det skete i kølvandet på studenteroprøret i 1968.

De studerende kan ikke sætte samfundet i stå, men de kan sætte det på den anden ende. De studerende kan ikke ramme erhvervslivet på deres pengepung, men de kan ramme deres demokratiske legitimitet. De studerende kan ikke vinde alene, men de kan gå forrest. Desværre er det ikke den udmelding ledelsen af kampagnen Stop-Nu stiller op med. Der er efterhånden tradition for at de studerende har en massiv kampagne, der munder ud i en kæmpe demonstration, hvorefter ledelsen sender folk hjem og de studerende må leve videre med forringelserne. Illustrativt for denne tilstand er at Ulla Tørnæs fik taletid, mens aktivisterne fra de besatte skoler eller mere radikale grupper ikke fik. Demonstrationen fik til trods for den store deltagelse og radikale stemning blandt deltagerne, ikke lov til at fortsætte i flere besættelser og en skarpere kant mod eliten og erhvervslivet.
Når Frank Aaen fik så stort et bifald i Århus, så skyldes det at han sagde det indlysende for de fleste, nemlig at de studerendes kamp hænger sammen med kampen mod den danske deltagelse i besættelsen af Irak, i forsvaret af Christiania, i den fælles kamp for velfærden og som fællesnævneren at komme af med regeringen Fogh. For selvfølgelig står hele regeringen bag Ulla Tørnæs og der er en lige linie fra deres krig og racisme til deres erhvervsvillige uddannelsespolitik.

De studerende som synes strejkerne, besættelserne og demonstrationerne skulle være fortsat står spørgsmålet om, hvordan vi skal vinde kampen, stadig ubesvaret. De studerende, som er enige i at Fogh skal fyres, uddannelse er for livet – ikke erhvervslivet og den politiske dagsorden er fælles med andre bevægelser, savner fortsat studieorganisationer som tør kæmpe dagens store dagsorden. De studerende, som siger Stop-Nu til tilbageholdenhed, til misforstået dialog med Ulla Tørnæs, til politisk snæversyn og erhvervslivets egoistiske krav til uddannelserne, må finde sammen og bruge de fede erfaringer fra de sidste uger til at sætte en ny dagsorden for bevægelsen.

Se også:
SAA 234: Stop Nu-demonstration: Det sagde de studerende
SAA 234: Studenter oprøret i '68: Studenter, lærer, arbejdere – solidaritet

Flere artikler fra nr. 234

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2728 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside