Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 234 – 13. oktober 2004 – side 10

Læserbrev (Danmarks Sociale Forum)

Global kvindekamp i Mælkebøtten

Asta Land Olesen

Her i det dejlige rum i Mælkebøtten på Christiania – uden elektrisk lys, men med lygter og levende lys, diskuterede vi kvindekamp. Danmarks Sociale Forum var rammen om en lille global workshop med bl.a Hanne-Lie Zulu fra Zambia og Hind fra Irak.

Hanne-Lie, der er bosat i Danmark, husker Kenneth Kaunda, som for mere end tyve år siden forsøgte at skabe en zambiansk velfærdsstat, hvilket på mange måder lykkedes ham. I dag fortæller hun om uhyrlig korruption hos de nuværende magthavere og politikere. Om IMF´s og Verdensbankens hærgen. Om den mere end farlige tvangsovergang til genmodificeret såsæd. Alene på grund af enstrengetheden i projekterne: én vare, ét firma – bliver befolkningen – ofte kvinderne – bremset i at forvalte det de kan: Styre og bevare behandling af de hundredvis af forskellige muligheder for tilpasning af planter til klima og jordbund). Det drejer sig jo om selvforvaltning og viden. Folk er meget mistroiske over for gmo-planter.

Mit folk dør, siger Hanne Lie. Måske ikke bogstaveligt, lige i dag eller i morgen. Men åndelig talt.. Der er en depressivitet vi ikke har kendt før. Patentejendomsretten rider dem som en mare. Her er tale om mere end medicinpatenter og aids, hvad der er slemt nok. Der er tale om manglende mulighed for at forvalte og forny sit eget liv. Pointen er letfattelig. Sæt ordet vand ind i stedet for frø eller såsæd og vi ser et problem af dimensioner.

Irakiske Hind taler om sit sønderbombede land, som hun besøgte i denne sommer: Der er mange uskyldige i fængsel. De massearresterer folk. De (amerikanerne) sexchikanerer folk. Der mangler politi, der er mange bortførelser. Man kan ikke gå ud uden ledsager. Slet ikke om aftenen efter kl. 2O. Arbejdsløsheden er kæmpestor. De, der ikke har arbejde har ingen penge. Der er ikke rent vand. Ødelagte huse står endnu efter den første ørkenkrig. Kvinderne rammes dobbelt, fordi de skal sørge for husholdningen under disse forfærdelige forhold besættelsesmagten har skabt, samtidig med at de som alle andre irakere må leve med undertrykkelsen.

Det mørkner i Mælkebøtten. Vi er helt musestille efter at have hørt om to af verdens mest plagede områder. Afrika og Irak.

Asta Land Olesen er medlem af ATTAC-kvinder & ISU

Flere artikler fra nr. 234

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Asta Land Olesen

Siden er vist 2090 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside