Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 235 – 4. november 2004 – side 4

Stop Nu – eller en anden dag

Alexander Lassithiotakis

En måned efter de store Stop Nu protester er det på tide at gøre status på stop nu bevægelsen. Hvad har bevægelsen opnået, og hvordan ser dens fremtid ud? Er ungdomsoprøret på vej – eller er det allerede slut?

Hvorfor bevægelse
De uddannelsessøgende har god grund til at demonstrere og aktionere. Fra 2001-2005 er der sparet 1,4 mia. årligt på uddannelse. Et tal der står i skærende kontrast til, at regeringen fx bruger en halv mia. årligt på besættelsen af Irak.

Derudover har regeringen lanceret gennemgribende angreb på uddannelsessektoren: Afskaffelse af skolepraktikken på de tekniske skoler, ødelæggelse af Kvote 2 optag er de tydeligste tegn på, hvad det er, som er ved at ske med vores uddannelsessystem – uddannelse for eliten.
“Mere disciplin, mere faglighed“ siger regeringen. Vi skal ikke uddanne os, fordi vi synes, det er spændende, eller fordi vi har drømme og fantasi der skal udfordrers. Vi skal uddanne os for at opfylde de behov, som erhvervslivet har. Derfor skal alle elever og undervisere ikke have indflydelse på deres egen skole eller uddannelse. Nu skal erhvervslivet bestemme!

Selveje af gymnasierne og eksterne bestyrelser på universiteterne er det, som ligger foran os. Så kom ikke og sig, at der ikke er grund til at slås.

Den 22 september holdt Stop Nu en landsdækkende konference i KB-hallen. Konferencen blev en kæmpe succes, fordi den gav elever og studerende mulighed for at diskutere sammen på tværs af uddannelsessteder. 2300 elever fik argumenter og tiltro på, at vi kunne rykke i fællesskab, og mobiliseringen til demonstrationen den 5. oktober fik et brag af en start. I ugen inden demonstrationen blev stadig flere skoler besat, og den 5. oktober blev en kæmpe succes.

Bevægelsen der forsvandt
Desværre havde Stop Nu’s ledelse ingen perspektiver for, hvordan kampen skulle kæmpes videre efter den 5. oktober. På konferencen i KB hallen havde der været et forslag om at slutte demonstrationerne i nye stormøder. Det ville ledelsen dog ikke, og det lykkedes dermed at forhindre, at aktivisterne kunne diskutere sammen efter demonstrationen. Det har efterfølgende vist sig, at ledelsen stillede sig tilfredse med en demonstration, som sikrede dem et par dages intensiv presseomtale og efterfølgende forhandling med politikerne. Ledelsen havde ikke et perspektiv om, at almindelige elever og studerende selv kan slås for forbedringer.
De opfølgende regionale stormøder blev holdt den 28 oktober. Desværre var det kun et par håndfulde omkring elevbevægelsens inderkreds samt læsere af denne avis, der viste, at møderne var planlagt. Det var således ikke overraskende, at der ikke rigtig kom nogen til disse opfølgningsmøder. Udover at sætte en underskriftsindsamling i gang for støtte til Stop Nu’s krav, havde Stop Nu’s ledelse ingen bud på, hvordan bevægelsen skulle komme fremad.

Muligheder for genopbygning af bevægelsen
Det store spørgsmål, der står tilbage, er, hvad mulighederne er for Stop Nu- bevægelsen fremover. Det står klart, at vi formentlig ikke vil se initiativer til nye besættelser eller demonstrationer i de kommende måneder. Men det betyder ikke, at bevægelsen er væk for altid. Den massive deltagelse og det høje politiske niveau på konferencen den 22. september og aktiviteterne, vi så i dagene op til den 5. oktober, viser, at Stop Nu’s krav har massiv klangbund blandt eleverne. Opgaven i de kommende måneder bliver at få diskussionen ud i kantinerne og klasselokalerne igen, og hertil er underskriftindsamlingen et glimrende redskab.

Flere artikler fra nr. 235

Flere numre fra 2004

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2465 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside