Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 235 – 4. november 2004 – side 8

ESF – Super godt

Jesper Juul Mikkelsen

Europas Sociale Forum var en pisse fed begivenhed. Det var international solidaritet i praksis. At bo, feste og diskuterer sammen med så mange mennesker fra hele Europa gav et kik. Jeg er sikker på, at alle som var med har fået styrket argumenterne og lysten til at komme hjem og slås for en bedre verden.

ESF eller Kaos
En af de ting, som jeg syntes, at jeg kunne tage med hjem fra dette års ESF, er bevidstheden om vigtigheden og nødvendigheden af den sociale bevægelse.

Det står i dag klarere for mig, at velfærdsstaterne i Europa ikke overlever, uden vi forsvarer dem. Det står klarere for mig, at vi i en tid med globalisering dikteret af markedet, kun har to mulige veje at vælge: kapløbet mod bunden eller kamp fra neden!

Det er også blevet tydeligere, hvor palæstinenserne og irakerne skal se hen. Skal de undertrykte befolkninger i Mellemøsten sætte deres lid til de rivaliserende stormagter som USA eller EU? Eller skal de se mod bevægelsen og deres egen kamp for befrielse? Svaret står tydeligere skrevet efter ESF end nogen sinde før!

Kom nu Danmark!
Der var en del danskere med til ESF, men der var ikke den store vilje til at gør ESF til et fælles springbræt fremad. Faglige folk holdt sig for sig selv, elev-aktive folk holdt sig for sig selv, og de enkelte partier holdt sig for sig selv. Som jeg ser det, har vi en vigtig opgave i Danmark nemlig at bryde disse kunstige skel ned og opbygge en venstrefløj og en bevægelse, der ser kampen som et fælles projekt!

På ESF besluttede man at gøre 20. marts til en fælles europæisk demonstrationsdag – en demonstration mod krig, besættelse, nyliberalisme og racisme. Denne protestdag er perfekt, da jeg mener, at vores næste store udfordring i Danmark er at sparke antikrigsbevægelsen i gang igen. Kampen mod besættelsen af Irak og Palæstina er et vigtigt opgør at tage med vores magthavere. Samtidig er kampen mod den militære del af globaliseringen med til at give folk en forståelse for, hvad det er for en verden, som magthaverne styrer imod.

Sidst men ikke mindst bragte antikrigsbevægelsen en masse kræfter sammen, som i lang tid ikke havde syntes, de havde noget til fælles.

Derudover mener jeg også, at vi bør bygge en stor mobilisering til at stoppe G8 mødet i Skotland nu til næste sommer. Dels fordi det kunne være fedt, hvis protesterne kunne stoppe mødet, som vi før har gjort det, og dels fordi jeg allerede savner de andre aktivister fra resten af Europa.

af Jesper Juul Mikkelsen,
medlem af ISU

Flere artikler fra nr. 235

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
Social Forum-bevægelsen (int.)

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2784 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside