modstand.org">
Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 236 – 24. november 2004 – side 7

Howard Zinn: “Voices of a peoples history of the United States”

Historien der blev væk

Klaus B. Jensen

USA er Verdens supermagt nummer et. Det er drømmenes land, hvis storhed og stolthed vi ofte har set fremstillet og glorificeret på filmlærredet.

USA er samtidigt også et af de mest forhadte lande, og amerikanerne bliver tit fremstillet som en stor patriotisk og ignorant masse – der ser sig selv som Verdens omdrejningspunkt.

Den amerikanske forfatter Howard Zinn har med sine to bøger “A peoples history of the United States” og senest ”Voices of a peoples history of the United States” forsøgt at gøre op med nogle af de forestillinger.

Howard Zinn’s to bøger bliver i sig selv til en kritik af den herskende klasses historieskrivning og glorificering af det amerikanske samfund. Ethvert amerikansk skolebarn lærer om Boston-massakren, hvor 4 kolonialister blev dræbt af engelske soldater – en begivenhed, der i høj grad var med til at starte uafhængighedskrigen. Men de lærer ikke noget om massakren af 600 mænd, kvinder og børn fra Pequot-stammen i New England i 1637. Eller om amerikanske soldaters massakre på hundredvis af indianske familier under borgerkrigen ved Sand Creek i Colorado osv..

I “Voices of a peoples history of the United States” har Howard Zinn samlet en lang række bidrag, som han selv beskriver som de manglende stemmer i den amerikanske historie. Den er spækket med taler, artikler, dagbogsnoter, digte, sange og meget mere. Bogen starter med Columbus’ opdagelse af Amerika og slutter med Bush’s krig mod terror – og ind i mellem de to ting berører ”Voices of a peoples history of the United States” emner som fordrivelsen af indianerne til reservaterne, slaveriet, klassekampene under borgerkrigen, civil ulydighed under den mexikanske krig, antikrigsprotesterne under første og anden Verdenskrig, McCarthy’ismen, kampen mod raceadskillelse, kvinder og homoseksuelles kamp for ligestilling og rettigheder, Vietnam-krigen, the battle of Seattle og meget, meget mere.

Blandt bidragsyderne finder man Christopher Columbus, Helen Keller, John Reed, Bob Dylan, Noam Chomsky, Malcom X, Mumia Abu-Jamal, Kurt Vonnegut, Michael Moore og mange flere.

“Voices of a peoples history of the United States” fortæller ligesom forgængeren “A peoples history of the United States” den historie, man ikke kan læse i historiebøgerne. Howard Zinn har formået at fortælle USA’s historie med udgangspunkt i de mennesker, der har oplevet den og ikke gennem generalernes og statsmændenes briller. På den måde skaber han et billede af USA, der er meget mere alsidigt end det, der fremstilles i den herskendes klasses historieskrivning. Howard Zinn viser os et land, hvis historie er fyldt med racediskrimination, sexisme, krig og national arrogance – men han tegner også et billede af modstanden og samtidigt af en enorm klassebevidsthed i det amerikanske samfund. Et billede, der viser os, at USA og det befolkning ikke er en stor patriotisk og arrogant masse, og at viljen til at kæmpe imod er til stede.

Voices of a peoples history of the United States
Af Howard Zinn
Seven Stories Press
Kan bestilles på forlaget modstand.org.

Flere artikler fra nr. 236

Flere numre fra 2004

Se flere artikler om emnet:
USA

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 3544 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside